Popović i Župljanin oslobođeni krivice

Nebojša Tomašević
Popović i Župljanin oslobođeni krivice

Banjaluka - Nedeljko Popović i Slobodan Župljanin oslobođeni su u banjalučkom Okružnom sudu optužbi da su prodajom zemljišta i objekata preduzeća "Fruktona" oštetili budžet Republike Srpske za 4,35 miliona maraka.

Popović je bio predsjednik Upravnog odbora i Skupštine akcionara banjalučke "Fruktone", čije je većinski vlasnik postao 2003. godine, a Župljanin direktor preduzeća "Interinvest Krajs" koje je kupilo zemljište pomenute firme. Oslobađajuću presudu izrekla je sudija Snježana Kudrić koja nije obrazlagala svoju odluku. Izricanju presude nije prisustvovao Popović i advokat optuženih, dok je Župljanin odbio da komentariše presudu.

Republički tužilac Svetlanka Bijelić takođe nije komentarisala presudu, ali je najavila žalbu.

Oslobađajuća presuda Popoviću i Župljaninu izrečena je nakon ponovljenog suđenja jer je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je Popović bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca, a Župljanin na godinu i sedam mjeseci zatvora jer mu je pomogao u krivičnom djelu. U ovom slučaju ranije je pravosnažno osuđen direktor banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomir Đukić na godinu i šest mjeseci zatvora.

Popović i Župljanin su bili optuženi da su zajedno sa Đukićem nezakonito prodali zemljište i objekte "Fruktone" u banjalučkoj Beogradskoj ulici za 10,5 miliona maraka iako je ono bilo pod hipotekom Poreske uprave RS. Novcem od prodaje platili su nepostojeća i nedospjela potraživanja, te su onemogućili naplatu poreskog duga od 4,35 miliona maraka. Prodaja je obavljena 2008. godine, a kupac nepokretnosti je bilo preduzeće Slobodana Župljanina "Interinvest Krajs" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana