Почело суђење Чаушевићу без присуства оптуженог

Срна
Почело суђење Чаушевићу без присуства оптуженог

Сарајево - Харис Чаушевић, који је првостепено пресудом осуђен на 45 година затвора за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, данас се није појавио пред Апелационим вијећем Суда БиХ, гдје му је почело ново суђење.

Чаушевић је одбио да дође на рочиште тако што је од судског полицајаца затражио да га "пусти да спава".

Прије почетка судског процеса, предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес обавијестио је Чаушевићеве браниоце да је Суд БиХ одбио њихов захтјев за изузеће Вијећа у овом саставу и да је у надлежности Апелационог вијећа да поступа по одлукама Суда.

Адвокат Ифет Ферагет, један од Чаушевићевих бранилаца, рекао је да одбрана није изненађена недоласком оптуженог који је на претходном рочишту "изразио бојазан да се овај поступак води из формалних разлога".

У уводном обраћању, Ферагет је нагласио да се морају обезбиједити услови за правично суђење које се, како је истакао, упорно крши. Одбрана сматра да Тужилаштво и даље скрива и одбија да им достави доказе.

Ферагет је навео да је Чаушевић прије напада на Полицијску станицу у Бугојну био познат "као рокер и експерт за информатику", те да није имао ниједан разлог да почини оно што му је стављено на терет.

Он је истакао да је Чаушевић осуђен на основу исказа свједока покајника Аднана Харачића, вишеструко осуђиваног лица за кога је рекао да је "искориштен у овом предмету".

"Докази одбране односиће се на указивање незаконитости доказа и начина њиховог прибављања од стране Тужилаштва, те на нетачности исказа свједока. Вјерујем да ће Суд поступити искључиво на основу доказа који се овдје буду чули", рекао је Ферагет.

Бранилац тврди да, осим претпоставки и Харачићеве изјаве, Тужилаштво нема ниједан доказ да је Чаушевић извршио напад на Полицијску станицу у Бугојну.

Он је истакао да одбрана, осим са Тужилаштвом, "води битку и са предрасудама" и да ће доказати да Чаушевић није имао ниједан разлог да изврши ово кривично дјело.

"Користићемо сва законом допуштена средства, а надам се и да ћемо од Тужилаштва добити још десетак доказа за које знамо да постоје", нагласио је Ферагет.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да остаје код уводних ријечи изнесених у првостепеном поступку, те додао да ће доказати да је оптужени учинио кривично дјело за које га Тужилаштво терети.

По окончању изношења уводних ријечи, услиједило је извођење материјалних доказа и приказан је видео исказ помоћника командира за криминалитет Полицијске станице у Бугојну Муамера Караџе, који је раније свједочио у Суду БиХ.

Током директног и унакрсног испитивања, Караџа је изнио своја сазнања о дешавањима уочи и након напада на станицу.

Караџа је тада изјавио и да се Чаушевић након хапшења и привођења у Полицијску станицу, гласно хвалио да је мјесец дана унапријед припремао, организовао и извршио ово кривично дјело и да му је у томе помагао Насер Палисламовић, са којим је планирао бијег у Сарајево.

Харис Чаушевић је 20. децембра 2013. године проглашен кривим за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године и осуђен на 45 година затвора.

У експлозији је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко је рањена полицајка Едина Хиндић, док је више полицајаца повријеђено.

Том приликом причињена је и велика материјална штета на згради Полицијске станице, околним стамбеним зградама, пословним објектима и великом броју возила.

Чаушевићеви адвокати Един Шабановић и Ифет Ферагет тада су најавили жалбу на пресуду истичући да је при њеном доношењу било неколико повреда закона. Њихова жалба је усвојена након чега је пред Апелационим вијећем Суда БиХ почело ново суђење.

Наредно рочиште биће одржано 31. марта у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана