Po mišljenju balističara istraga o pljački 617.000 KM puna propusta

Nebojša Tomašević
Po mišljenju balističara istraga o pljački 617.000 KM puna propusta

Banjaluka - Vještak odbrane optuženih za pljačku 617.000 KM Unikredit banke na autoputu kod Gradiške balističar Bruno Franjić kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da je prikupljanje i čuvanje dokaza tokom istrage urađeno mimo pravila struke i puno je propusta.

Za pljačku novca, koji je otet iz vozila agencije "Sektor sekjuriti", sudi se suspendovanim specijalcima MUP-a Republike Srpske Vladanu Maliću, Goranu Parašu, te njihovom kolegi Aleksandru Popoviću, kao i Olegu Bandi, suvlasniku auto-kuće "Kvatro".

Franjića su angažovali branioci Malića, Paraša i Bande. Prema riječima ovog vještaka, čaure i drugi dokazi pronađeni na mjestu pljačke nisu fotografisani u skladu sa pravilima kriminalističke tehnike.

- Uopšte nisu slikana dna čaura da se vide oznake, a pojedine su slikane bez razmjernika pa se ne vidi njihova dužina. Neke su i pomjerane na licu mjesta. Takođe ni puške koje su naknadno pronađene nisu slikane u skladu sa pravilima, a očišćene su prije dostavljanja na vještačenje. Pronađeni ručni raketni bacač različito je označen u zapisniku o uviđaju i na fotografijama - kazao je Franjić.

Prema optužnici, pljačka novca je počinjena 22. septembra 2015. godine. Tada su pljačkaši "audijem A6" presreli i napali kolonu vozila "Sektor sekjuritija" na autoputu Banjaluka - Gradiška u blizini Cerovljana. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 616.548 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave i povrijeđen je radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić. Zbog učestvovanja u ovoj pljački ranije su osuđeni radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić te suspendovani specijalci MUP-a RS Goran Janjuz i Željko Inđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana