Пикула тражио укидање притвора, суд рекао не

Небојша Томашевић
Пикула тражио укидање притвора, суд рекао не

Бањалука - Дако Пикула (30) из Требиња, који је осуђен на 15 година затвора због убиства требињског кик-боксера Марка Ђерића (24), тражио је да му буде укинут притвор коју му је продужен након изрицања казне.

Врховни суд Републике Српске одбио је тај захтјев и жалбу Пикуле на продужење притвора оцијенио као неосновану.

- Он је лично писао ту жалбу и жалио се на рјешење о продужењу притвора. Тврди да није починио дјело за које га терете - казао је Пикулин адвокат Милорад Ивошевић.

Додао је да писану пресуду још нису добили те најавио да ће на њу сигурно уложити жалбу.

Пикулу је због убиства Ђерића осудио бањалучки Окружни суд крајем децембра прошле године. Истом пресудом због овог злочина осуђен је и Миљан Ратковић на 20 година робије. Он је означен као директни извршилац убиства.

Трећеоптужени у овом случају Радован Андрић (20), којем је на терет било стављено помагање у злочину, ослобођен је због недостатка доказа. Према пресуди, Ратковић и Пикула злочин су починили са директним умишљајем. Ђерић је убијен 24. маја прошле године, а о том злодјелу Пикула и Ратковић су се договорили између 17. и 24. маја, јер су жељели да му се освете због ранијих сукоба. Прије злочина од непознате особе набавили су аутоматску пушку, а Ратковић се са Рајком Бованом, коме је тужилаштво дало имунитет од кривичног гоњења у замјену за свједочење, договорио да му јави када Ђерић крене кући из ноћног клуба "Мерлот" гдје је радио. Бован је тог кобног 24. маја Ратковићу послао СМС поруку "Ок и ја идем кући", а то је значило да је жртва кренула. Ратковић је након тога отишао у требињску улицу Милоша Обилића гдје је сачекао Ђерића до 3.25 часова и усмртио га. Суђење је спроведено у Бањалуци, јер је Пикула син судије требињског Окружног суда Милосава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана