Negirali krivicu za ratni zločin

Nebojša Tomašević
Negirali krivicu za ratni zločin

Banjaluka - Goran Nišević zvani Cigo (46) iz Beograda i policajac iz Prijedora Milenko Berić (47), koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, negirali su krivicu u banjalučkom Okružnom sudu.

Oni su pred sudijom za prethodno saslušanje izjavili da se ne osjećaju krivim za zločine koji im se stavljaju na teret.

Prema optužnici, Nišević i Berić su zločin počinili u julu 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora.

U optužnici se navodi da su svjesno i voljno učestvovali u ubistvu dva civila bošnjačke nacionalnosti.

Dodaje se da su naoružani automatskim puškama 9. jula 1992. godine u prijepodnevnim časovima došli u Trnopolje. Navodi se da su bili obučeni u vojničke uniforme.

Prvo su došli do kuće I. H., gdje su se razdvojili. Tada  je Nišević otišao sa još nekoliko osoba do kuće Suada Sivca, udaljene oko 200 matara od kuće I. H. Tu su Suadu Sivcu i G. S. Nišević i ostali naredili da krenu s njima, što su oni i učinili.

Za to vrijeme optuženi Berić je bio ispred kuće I. H. Poslije određenog vremena Nišević i ostali doveli su Sivca i G. S. pred kuću I. H., odakle su svi zajedno krenuli u pravcu pruge u Trnopolju. U optužnici se navodi da su Nišević, Berić i ostali usmrtili Suada Sivca i G. S. na neutvrđen način, a njihova tijela još nisu pronađena.

Optužnicu protiv Niševića i Berića banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je 30. juna, a Okružni sud potvrdio 3. jula ove godine.

Nišević trenutno živi i radi u Beogradu, a Berić živi u Prijedoru. Obojica se brane sa slobode, a do sada su neosuđivani. Berić je tokom izjašnjenja o krivici kazao da je i ratni vojni invalid koji je dva puta ranjavan.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana