Ministri svjedočili na suđenju Stojčinoviću

Nebojša Tomašević
Ministri svjedočili na suđenju Stojčinoviću

Banjaluka - Pravobranilaštvo Republike Srpske trebalo je da insistira na komunikaciji sa gradom Banjaluka u predmetima koje su vodili, kazao je ministar pravde RS Anton Kasipović u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju bivšem zamjeniku pravobranioca RS Mirku Stojčinoviću i njegovom nekadašnjem pomoćniku Borislavu Jeličiću.

Stojčinovića i Jeličića Republičko tužilaštvo tereti da su zloupotrebama oštetili grad za više od 20 miliona KM.

- Nisam se bavio predmetima Pravobranilaštva jer je to samostalan organ. U vrijeme kada je zamjenik bio Stojčinović nije bilo problema u saradnji - kazao je Kasipović, koji je bio svjedok odbrane.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da je saradnja sa Stojčinovićem bila profesionalna. Prisjetila se da je u predmetu “Bingo” ta kompanija ministarstvu dostavila urednu dokumentaciju o vlasništvu nad zemljištem na kome su planirali da grade.

- Građevinska dozvola nije izdata jer nisu imali obračunatu rentu i naknadu za zemljište. Grad nam je odgovorio da tu ima spor i zato nisu to obračunali. Da je to bilo učinjeno, izdali bismo “Bingu” dozvolu za građenje - kaže Golićeva.

Dobru saradnju sa Stojčinovićem, kao zamjenikom pravobranioca, imalo je i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, što je u svjedočenju potvrdio ministar Petar Đokić. Stojčinović je optužen da je zloupotrebama omogućio preduzećima “Naš dom” i “Građa” da uknjiže nekretnine i parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7,5 miliona KM. Jeličića terete da se sa Stojčinovićem odrekao tužbe u predmetu “Poljoprivredna škola” i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući grad o tome. Na ovaj način pričinjena je šteta od 16,3 miliona KM. Zemljište je prodato kompaniji “Bingo”, koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. “Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu. Stojčinović je bez znanja grada prihvatio odluku o sudskom poravnanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana