Medicinskoj sestri potvrđeno 30 mjeseci zatvora zbog prevara

N. T.
Medicinskoj sestri potvrđeno 30 mjeseci zatvora zbog prevara

Tuzla - Bivša medicinska sestra u Domu zdravlja Tuzla Munira Zildžić iz Tuzle osuđena je u Kantonalnom sudu pravosnažno na dvije i po godine zatvora zbog prevara vrijednih 85.000 KM.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Opštinskog suda Tuzla, a osuđena je obavezana da vrati nezakonito zarađen novac. Istom odlukom Kantonalni sud je ukinuo presudu kojom su saučesnici Zildžićeve, Zijad Smajić i Adamo Arnautović, oslobođeni optužbi. Njihov predmet vraćen je na novo suđenje Opštinskom sudu u Tuzli.

Prema presudi, Zildžićeva je počinila 12 prevara od 2010. do kraja 2013. godine.

Ona je, navedeno je u presudi, većem broju osoba davala lažna obećanja da će im omogućiti zaposlenje u javnim institucijama, a u nekoliko slučajeva im je obećavala da će im srediti odlazak u invalidsku ili prijevremenu penziju. U dvije prevare ljudima je dala lažna obećanja kako će im omogućiti podizanje većih kredita u banci. U presudi se navodi da je zauzvrat od tih osoba uzimala novac, iako je znala da nema nikakvog uticaja niti mogućnosti da ispuni data obećanja.

Smajića i Arnautovića, kojima je ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda, optužnica tereti da su Zildžićevoj pomogli da počini prevaru u dva slučaja.

Zildžićeva je uhapšena u martu 2014. godine zbog prevara i tada je završila mjesec iza brave. Optužnica protiv nje je podignuta u aprilu iste godine, dok joj je prvostepena presuda u Opštinskom sudu u Tuzli izrečena 2014. godine.

Tokom suđenja pojedini svjedoci su potvrdili da im je uzimala i po 10.000 maraka za lažna obećanja o zaposlenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana