Kupovinom akcija ostvarena dobit

Nebojša Tomašević
Kupovinom akcija ostvarena dobit

Banjaluka - Optuženo Društvo "Aktiva invest" iz Banjaluke i bivša četiri investiciona menadžera ovog društva kupovinom akcija Fonda zajedničkog ulaganja "HLT" iz Podgorice za račun "VB fonda" iz Banjaluke nisu ostvarili nikakav gubitak, već čak dobit.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženima kazao vještak odbrane ekonomske struke Dragan Jovanović.

Osim "Aktiva investa", na optuženičkoj klupi su direktor ovog društva Srđan Praštalo, te Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović.

Vještak Jovanović je istakao da je "Aktiva invest" tokom 2010. godine povećala imovinu "VB fonda" i ostvarila sve ciljeve investicione politike.

- Akcije "HLT fonda" tokom 2010. godine društvo "Aktiva invest" kupovalo je po prosječnoj cijeni od 0,0289 evra po akciji, a berzanska prosječna cijena bila je 0,036 evra po akciji. Znači, kupljene su jeftinije od prosječne cijene za oko 2,6 odsto - objasnio je vještak Jovanović.

On je dodao da je odluka "Aktiva investa" da kupi akcije "HLT fonda" iz Podgorice bila ekonomski opravdana.

S druge strane, vještak tužilaštva Kata Škarić-Jovanović iz Beograda ranije je kazala da je kupovina tih akcija bila čisti gubitak.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Praštala i druge da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija "HLT fonda" iz Podgorice oštetili "VB fond" iz Banjaluke, za čiji su račun kupili akcije, za oko 400.000 KM. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora. Optuženi su ova djela počinili tokom oktobra i decembra 2010. godine, a u to vrijeme su radili za društvo "Aktiva invest", koje je upravljalo "VB fondom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana