Кријумчарени мигранти нису знали гдје су

Небојша Томашевић
Кријумчарени мигранти нису знали гдје су

Сарајево - Илегални мигранти из Шри Ланке, када су стигли у Сарајево, нису знали у којем су граду и земљи, а код себе су имали само цедуљице са бројевима телефона особа из Холандије и Швајцарске, док новца нису имали.

Ово је у Суду БиХ, на суђењу оптуженима за кријумчарење људи, изјавио гранични полицајац БиХ Елведин Јусић, који је контролисао мигранте.

У овом случају за кријумчарење држављана Шри Ланке суди се Кујтиму Морини, званом Мали (23), Куштриму Краснићију званом Гули (24), Џелалу Османкају (24) из Србије, те Бобану Јеремићу (36) из Зворника. Оптужница их терети да су чинили организовану групу за кријумчарење људи. У оптужници се наводи да су по мигранту кријумчарење наплаћивали око 3.000 евра.

Јусић је испричао да су три од четири мигранта по доласку на аеродром у Сарајеву били видно нервозни.

- Нису знали уопште гдје се налазе, а на сва питања су одговарали да питамо њиховог менаџера Фернанда, који је био с њима. Међутим, тај менаџер није знао да каже како и кад су стигли. Његов пасош био је испуњен печатима разних земаља, док су у пасошима остале тројице биле само улазне визе и печат из Дубаија - казао је граничар Јусић.

Радник Централне истражне канцеларије Граничне полиције БиХ Един Ковач изјавио је да су мигранти након уласка у БиХ са сарајевског аеродрома отишли у хотел "Терме".

- Одмах смо тај хотел ставили под надзор, с обзиром на то да смо сумњали да су они жртве трговине људима. Након неког времена шеф хотела нас је назвао и рекао да три странца напуштају хотел 20. априла, а да је четврти прије отишао - рекао је Ковач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана