Комшићу 30 година затвора за убиство дјевојке Кристине

index.hr
Комшићу 30 година затвора за убиство дјевојке Кристине

Загреб - Након годину и скоро два мјесеца откако је 20-годишњи Давид Комшић из Кисељака у Загребу убио бившу трудну дјевојку Кристину Крупљан која је тад имала 19 година, задавши јој 88 убода ножем, сазнао је пресуду.

"Крив је за убиство Кристине Крупљан, у накани да је усмрти након изласка, ножем јој је задао 73 убодне ране и 15 резних рана", рекла је суткиња.

Када је суткиња саопштила пресуду, Комшићев отац је направио сцену па је избачен из суднице. Затим су изашли и други чланови породице.

"Браво, судите дијете јер је из Босне", казао је Комшићев отац.

"Убио ју је на јако окрутан начин. Мора платити 158.000 куна и продужава му се истражни затвор. Нема сумње да је Давид те вечери у њеном ауту испред њеног дома нанио Кристини 88 повреда", казала је суткиња, преноси index.hr.

"Трагови њених патика показују да се покушала обранити. Смрт није наступила тренутно. Била је свјесна неколико минута и веома патила. Такво њено стање је трајало за вријеме свих повреда. За вријеме док јој је наносио све те повреде Кристина је била свјесна. Суочена с боли и страхом. То је овом убиству дало тешки облик убиства. Да је Кристина умрла одмах тада би дјело било обично убиство. Но њена свјесност и стање боли су дјело означиле тешким убиством. Према судској пракси да би била безобзирна освета била би ту хладнокрвност. Ту није спорно да је он знао да је трудна с другим но из доказа и свих околности прије убиства произлази да је његова бруталност била остварење његове намјере. Нема доказа да је планирано и смишљено изашао и планирао јој се осветити и да ју је убио из безобзирне освете. ДОРХ о томе није уступио доказе, односно није доказао да је то из безобзирне освете. Ни окривљениково понашање након убиства не даје доказ за припремање за убиство", дио је пресуде коју је прочитала суткиња.

Жупанијски суд у протекла је два мјесеца саслушао свих 18 предложених свједока и провео вјештачења.

У пријашњем поступку против њега у којем је оптужен да је у априлу 2016. изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинуо пјешак (72) судило му се као одраслој особи.

Почетком године за тај је злочин правомоћно осуђен на 14 мјесеци затвора. Данашња пресуда за Кристинино убиство бит ће неправомоћна.

Послије пресуде Комшић ће, ако га прогласе кривим, остати у притвору. Након тога његов адвокат може покренути жалбени поступак. У случају да се Комшићу казна изрекне као пунољетнику, односно одраслој особи, у затвору би могао провести минимално 10, односно максимално 40 година затвора.

Наиме, Комшић је оптужен за тешко убиство, а Кривични закон јасно прописује да је за ту врсту злочина предвиђена казна од најмање десет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана