Jošilo oslobođen optužbi za pumparicu

Nebojša Tomašević
Jošilo oslobođen optužbi za pumparicu

Banjaluka - Jovan Jošilo (32) iz Banjaluke oslobođen je optužbi u banjalučkom Okružnom sudu za nedozvoljeno posjedovanje oružja, puške "pumparice".

Tako je presuđeno u petak jer je tužilac odustao od krivičnog gonjenja. Jošilo je sumnjičen za nelegalno posjedovanje puške i 24 metka za nju.

Jošilo je ranije u banjalučkom Okružnom sudu bio osuđen na dvije i po godine zatvora zbog iznude 25.000 maraka od vlasnika preduzeća "Evrorad" Mirka Krivokuće te zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njemu je tad za iznudu izrečeno dvije godine zatvora, a devet mjeseci zbog nedozvoljenog posjedovanja "pumparice" i 24 metka.  Presudu je potvrdio Vrhovni sud RS, ali je ukinuo  Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje i slučaj vratio na novo odlučivanje. Potom je Vrhovni sud RS Jošilu potvrdio kaznu za iznudu od dvije godine, a ukinuo je dio presude za nedozvoljeno držanje oružja i vratio slučaj Okružnom sudu na novo suđenje, gdje je donesena oslobađajuća presuda za nelegalno posjedovanje oružja.

Jošilov advokat Nebojša Pantić kazao je da se dio presude, koji se odnosio na posjedovanje oružja, temeljio  na nezakonito pribavljenom dokazu o pretresu stana. On je objasnio da je do nezakonitosti došlo jer je sudija za prethodni postupak učinio propust i nakon izdavanja usmene naredbe za pretres nije sačinio zapisnik i uložio ga u sudski spis u roku od 24 časa. Jošilu je nakon izricanja oslobađajuće presude za nedozvoljeno držanje oduzeta puška "pumparica" jer je njeno posjedovanje protivzakonito.

Jošilo je za iznudu nad Krivokućom počinio zajedno sa Zoranom Šućurom (44) iz Doboja koji je osuđen na četiri godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana