Husejnoviću godinu dana zatvora jer je porodicu držao u ropstvu

Husejnoviću godinu dana zatvora jer je porodicu držao u ropstvu 22.02.2018 12:37 | Nebojša Tomašević

Brčko - Mustafa Husejnović (53) iz Brčkog pravosnažno je osuđen u Apelacionom sudu Brčko distrikta na godinu zatvora zbog držanja u ropskom odnosu i izrabljivanja sugrađanina A. T. i članova njegove porodice koje je tjerao da prose za njega.

Žrtvi je prijetio da će ih sve pobiti i silovati mu suprugu, a njegovo troje maloljetne djece je takođe tjerao da prose.

Ovaj slučaj je vraćan u sudske klupe na nova suđenja, a prema presudi Husejnović je svoju žrtvu na prevaru doveo u dužničko ropstvo i natjerao ga da mu na ime duga za prodati automobil isplati tri puta veću cijenu od realne.

Navodi se da je realna vrijednost auta bila oko 7.000 maraka, dok mu je A. T. isplatio 18.000 maraka. Zbog svega toga nesrećni čovjek je ostao bez posla, a Husejnović mu je tražio sve više novaca. Raznim prijetnjama ga je prinuđavao da mu daje sporadične dnevne zarade, a kada nije imao novaca tjerao ga je da za njega obavlja razne kućne poslove bez naknade i da ga zabavlja na različite načine.

Članove njegove porodice je uz prisilu prevozio u susjedna mjesta u okolini Brčko distrikta, te ih tjerao da prose i angažovao ih da za njega rade razne poslove bez naknada.

Husejnović je optužen 2013. godine, a u Osnovnom sudu Brčko distrikta sredinom 2016. godine osuđen je nepravosnažno na osam mjeseci zatvora za krivično djelo iznude.

Tužilaštvo Brčko distrikta uložilo je žalbu na ovu presudu zbog povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Takođe, tužilaštvo se tada žalilo i na visinu kazne koja je prema njima niska i na troškove postupka. Ovu žalbu uvažilo je Apelaciono vijeće pa je presuda ukinuta i određeno je novo suđenje. Nakon toga sredinom 2017. godine Osnovni sud Brčko distrikta osudio je Husejnovića na godinu zatvora i to za trgovinu ljudima.

U toj presudi sud je kao olakšavajuće za njega cijenio okolnosti u kojima je živio te činjenicu da je otac troje djece. Ovu presudu je Apelacioni sud potvrdio.

Ovo je samo još jedan u nizu sličnih slučajeva izrabljivanja i držanja ljudi u robovlasničkom odnosu.  Abdija Osmanović iz Živinica 18. februara pravosnažno je osuđen u Sudu BiH na tri godine zatvora zbog držanja u seksualnom i radničkom ropstvu žene sa blagom mentalnom retardacijom.

Njemu je ova kazna izrečena nakon što mu je ukinuta ranija presuda kojom je bio osuđen na godinu i po zatvora.

Osmanović je prema presudi 2013. i 2014. godine u ropskom odnosu držao A. S. koju je "kupio" od svog brata. Nesrećnoj djevojci je potom ograničio kretanje, držao je zatvorenu u kući i odvodio je na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te tjerao je da za njega prosi i donosi mu novac. Ukoliko nije bio zadovoljan iznosom novca koji je isprosila, brutalno je tukao  i psihički zlostavljao.

Tukao i krao

Mustafa Husejnović je ranije u Osnovnom sudu Brčko distrikta osuđivan zbog dvije krađe. Osuđivan je i zbog dva nasilja u porodici i nanošenja lakših povreda. Godinu je proveo u zatvoru u Banjaluci zbog krivičnih djela.

Interesantno je da mu ni prvostepeni ni drugostepeni sud ove činjenice nije uzeo kao posebno otežavajuće.



© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica