Fruktonu prodajom zemlje čupali iz krize

Nebojša Tomašević
Fruktonu prodajom zemlje čupali iz krize

Banjaluka - Bivši direktor banjalučke "Fruktone" Milanko Popović kazao je u Okružnom sudu Banjaluka da su prodajom zemljišta ovu firmu pokušali spasiti od propasti.

Iskaz je dao kao svjedok odbrane u ponovljenom postupku koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Upravnog odbora i Skupštine akcionara "Fruktone" Nedeljka Popovića i nekadašnjeg direktora firme "Interinvest Krajs" Slobodana Župljanina. Oni su optuženi za zloupotrebu tokom privatizacije "Fruktone".

- Preduzeću su bili računi blokirani i prodajom se pokušala riješiti situacija. Prvo je zaključen ugovor o prodaji zemljišta sa Ilijom Sirovinom, a kasnije sa njegovom firmom "Interinvest Krajs" - rekao je Milanko Popović i dodao da je nakon što je otišao iz "Fruktone" čuo da je urađen aneks ugovora, ali nije upoznat s njim.

Tužilac Svetlanka Bijelić je kazala da je aneksom kupac zemljišta oslobođen obaveze da uradi halu i obezbijedi novu lokaciju za "Fruktonu".

Prema optužnici Popović, Župljanin i osuđeni Vitomir Đukić nezakonito su prodali zemljište i objekte "Fruktone" u Beogradskoj ulici u Banjaluci za 10,5 miliona maraka, iako je ono bilo pod hipotekom. Novcem od prodaje platili su nepostojeća i nedospjela potraživanja. Nad objektima i zemljištem bila je upisana hipoteka radi poreskog duga "Fruktone". Tako su optuženi prodajom onemogućili naplatu 4,35 miliona maraka duga i za taj iznos oštetili budžet RS. Kupac nepokretnosti bilo je preduzeće "Interinvest Krajs", čiji je direktor bio Župljanin. Suđenje u ovom slučaju je ponovljeno, jer je Vrhovni sud RS ukinuo presudu kojom je Popović bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca, a Župljanin na godinu i sedam mjeseci zatvora. Ranije je potvrđena presuda bivšem pomoćniku direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomiru Đukiću, koji je dobio 18 mjeseci zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana