Фруктону продајом земље чупали из кризе

Небојша Томашевић
Фруктону продајом земље чупали из кризе

Бањалука - Бивши директор бањалучке "Фруктоне" Миланко Поповић казао је у Окружном суду Бањалука да су продајом земљишта ову фирму покушали спасити од пропасти.

Исказ је дао као свједок одбране у поновљеном поступку који се води против бившег предсједника Управног одбора и Скупштине акционара "Фруктоне" Недељка Поповића и некадашњег директора фирме "Интеринвест Крајс" Слободана Жупљанина. Они су оптужени за злоупотребу током приватизације "Фруктоне".

- Предузећу су били рачуни блокирани и продајом се покушала ријешити ситуација. Прво је закључен уговор о продаји земљишта са Илијом Сировином, а касније са његовом фирмом "Интеринвест Крајс" - рекао је Миланко Поповић и додао да је након што је отишао из "Фруктоне" чуо да је урађен анекс уговора, али није упознат с њим.

Тужилац Светланка Бијелић је казала да је анексом купац земљишта ослобођен обавезе да уради халу и обезбиједи нову локацију за "Фруктону".

Према оптужници Поповић, Жупљанин и осуђени Витомир Ђукић незаконито су продали земљиште и објекте "Фруктоне" у Београдској улици у Бањалуци за 10,5 милиона марака, иако је оно било под хипотеком. Новцем од продаје платили су непостојећа и недоспјела потраживања. Над објектима и земљиштем била је уписана хипотека ради пореског дуга "Фруктоне". Тако су оптужени продајом онемогућили наплату 4,35 милиона марака дуга и за тај износ оштетили буџет РС. Купац непокретности било је предузеће "Интеринвест Крајс", чији је директор био Жупљанин. Суђење у овом случају је поновљено, јер је Врховни суд РС укинуо пресуду којом је Поповић био осуђен на двије године и два мјесеца, а Жупљанин на годину и седам мјесеци затвора. Раније је потврђена пресуда бившем помоћнику директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомиру Ђукићу, који је добио 18 мјесеци затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана