Četiri osobe osuđene na 62 godine zatvora zbog ubistva Almase Bilkić iz Gornjeg Vakufa

klix.ba
Četiri osobe osuđene na 62 godine zatvora zbog ubistva Almase Bilkić iz Gornjeg Vakufa

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je prvostepenu presudu kojom su Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić, Nedžad Sarajlić i Edita Ramić proglašeni krivim za razbojništvo koje su počinili 13. marta prošle godine, a u kojem je stradala 70-godišnja starica Almasa Bilkić.

Ahmed Imamović (1966.) iz Zenice, Zikret Sarajlić (1992.) iz Travnika i Nedžad Sarajlić (1995.) iz Zenice osuđeni su na po 19 godina zatvora, dok je staricina nećakinja Edita Ramić (1978.) iz Gornjeg Vakufa osuđena na pet godina zatvora.


Oni su provalili u staricinu kuću u noći 13. marta prošle godine s ciljem da je opljačkaju. Staricu su vezali i stavili joj ljepljivu traku na usta kako ne bi pozivala pomoć. Nakon toga su ispreturali stvari po kući te ukrali od nje blizu 4.700 KM i određenu količinu zlatnog nakita.

Utvrđeno je da je Edita Ramić kazala trojici razbojnika da starica ima novac jer prima penziju iz inozemstva.

"Optužena Edita Ramić, postupajući u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i za optužene Ahmeda Imamovića, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića, nagovarala ih je da u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u naselju Gornja Mahala, oduzmu novac od oštećene Almase Bilkić, a koja je njena tetka, te im dala informacije o tačnom opisu i rasporedu prostorija kuće gdje stanuje oštećena, opisu prilaza kuće, podatak da oštećena živi sama, da pije lijekove, o vremenu kada oštećena ide na spavanje, da prima njemačku penziju, da u kući ima najmanje 30.000 KM, svjesna da će Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić nasilno ući u kuću oštećene i pri tome primijeniti silu prema oštećenoj radi oduzimanja novca i dragocjenosti, a za tu informaciju bi dobila dio otuđenog novca", stoji u presudi.

Tijelo je pronašla komšinica koja je ostavila Almasi mlijeko na ogradi, ali ga ona nije uzela. Kada je prišla kući vidjela je otvorena vrata i ušla. Stvari su bile ispreturane, a Almasa je bila svezana i mrtva. Obdukcijom je utvrđeno da je preminula usljed gušenja.

"U kuhinji su zatekli oštećenu kako spava na kauču te su joj, kako bi spriječili njen otpor, odmah prišli i koristeći ljepljivu traku Nedžad Sarajlić i Zikret Sarajlić vezali su joj ruke na leđa, kao i noge u predjelu skočnog zgloba, a istovremeno je Ahmed Imamović opkoračio oštećenu dok je ležala potrbuške i vršio snažno pritiskanje s oba dlana ruku na tjeme glave oštećene, svi svjesni da je takvim pritiskanjem glave oštećene, kojoj su u tom položaju zatvoreni usta i nos, potiskom na podlogu kauča i zbog toga što su joj vezane i ruke i noge lišena svake mogućnosti da se brani ili pruži otpor, te da je tako mogu usmrtiti i pristajući na to, usljed pritiska glave oštećene je došlo do mehaničkog ugušenja kao posljedice istovremenog zatvaranja otvora organa za disanje, nosnog i usnog otvora, te smrti oštećene", navodi se u presudi.

Nakon što su opljačkali i usmrtili Almasu, razbojnici su pobjegli izvan BiH i uputili se u Holandiju. Prvi je uhapšen Nedžad Sarajlić koji je sve priznao policiji, a za drugom dvojicom je bila raspisana potjernica te su naknadno uhapšeni.

Ahmed, Zikret i Nedžad će snositi troškove suđenja te su dužni da oštećenoj Sejdi Verem nadoknade materijalnu štetu u iznosu od 3.500 KM. Edita je oslobođena plaćanja sudskih troškova.

Ovaj slučaj mnogo je uznemirio stanovnike Gornjeg Vakufa. Policija je tokom istrage o ubistvu saslušala više od 50 osoba, od kojih je 17 vođeno na poligrafsko ispitivanje. Kriminalistički su obrađene 32 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana