Четири особе осуђене на 62 године затвора због убиства Алмасе Билкић из Горњег Вакуфа

klix.ba
Четири особе осуђене на 62 године затвора због убиства Алмасе Билкић из Горњег Вакуфа

Кантонални суд у Новом Травнику донио је првостепену пресуду којом су Ахмед Имамовић, Зикрет Сарајлић, Неџад Сарајлић и Едита Рамић проглашени кривим за разбојништво које су починили 13. марта прошле године, а у којем је страдала 70-годишња старица Алмаса Билкић.

Ахмед Имамовић (1966.) из Зенице, Зикрет Сарајлић (1992.) из Травника и Неџад Сарајлић (1995.) из Зенице осуђени су на по 19 година затвора, док је старицина нећакиња Едита Рамић (1978.) из Горњег Вакуфа осуђена на пет година затвора.


Они су провалили у старицину кућу у ноћи 13. марта прошле године с циљем да је опљачкају. Старицу су везали и ставили јој љепљиву траку на уста како не би позивала помоћ. Након тога су испретурали ствари по кући те украли од ње близу 4.700 КМ и одређену количину златног накита.

Утврђено је да је Едита Рамић казала тројици разбојника да старица има новац јер прима пензију из иноземства.

"Оптужена Едита Рамић, поступајући у намјери прибављања протуправне имовинске користи за себе и за оптужене Ахмеда Имамовића, Зикрета Сарајлића и Неџада Сарајлића, наговарала их је да у Горњем Вакуфу/Ускопљу, у насељу Горња Махала, одузму новац од оштећене Алмасе Билкић, а која је њена тетка, те им дала информације о тачном опису и распореду просторија куће гдје станује оштећена, опису прилаза куће, податак да оштећена живи сама, да пије лијекове, о времену када оштећена иде на спавање, да прима њемачку пензију, да у кући има најмање 30.000 КМ, свјесна да ће Ахмед Имамовић, Зикрет Сарајлић и Неџад Сарајлић насилно ући у кућу оштећене и при томе примијенити силу према оштећеној ради одузимања новца и драгоцјености, а за ту информацију би добила дио отуђеног новца", стоји у пресуди.

Тијело је пронашла комшиница која је оставила Алмаси млијеко на огради, али га она није узела. Када је пришла кући видјела је отворена врата и ушла. Ствари су биле испретуране, а Алмаса је била свезана и мртва. Обдукцијом је утврђено да је преминула усљед гушења.

"У кухињи су затекли оштећену како спава на каучу те су јој, како би спријечили њен отпор, одмах пришли и користећи љепљиву траку Неџад Сарајлић и Зикрет Сарајлић везали су јој руке на леђа, као и ноге у предјелу скочног зглоба, а истовремено је Ахмед Имамовић опкорачио оштећену док је лежала потрбушке и вршио снажно притискање с оба длана руку на тјеме главе оштећене, сви свјесни да је таквим притискањем главе оштећене, којој су у том положају затворени уста и нос, потиском на подлогу кауча и због тога што су јој везане и руке и ноге лишена сваке могућности да се брани или пружи отпор, те да је тако могу усмртити и пристајући на то, усљед притиска главе оштећене је дошло до механичког угушења као посљедице истовременог затварања отвора органа за дисање, носног и усног отвора, те смрти оштећене", наводи се у пресуди.

Након што су опљачкали и усмртили Алмасу, разбојници су побјегли изван БиХ и упутили се у Холандију. Први је ухапшен Неџад Сарајлић који је све признао полицији, а за другом двојицом је била расписана потјерница те су накнадно ухапшени.

Ахмед, Зикрет и Неџад ће сносити трошкове суђења те су дужни да оштећеној Сејди Верем надокнаде материјалну штету у износу од 3.500 КМ. Едита је ослобођена плаћања судских трошкова.

Овај случај много је узнемирио становнике Горњег Вакуфа. Полиција је током истраге о убиству саслушала више од 50 особа, од којих је 17 вођено на полиграфско испитивање. Криминалистички су обрађене 32 особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана