Bjeguncu dvije godine zatvora zbog šverca kokaina

Nebojša Tomašević
Bjeguncu dvije godine zatvora zbog šverca kokaina

Banjaluka - Aleksandar Rikalo (31) iz Trebinja, koji se deset godina skrivao u Njemačkoj i Crnoj Gori zbog optužbi za organizovani šverc kokaina, osuđen je na dvije godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Rikalo zaključio s Republičkim tužilaštvom.

Prema presudi, on je bio pripadnik zločinačkog udruženja koje je od 13. februara do 30. maja 2008. godine švercovalo kokain na području Trebinja. Svaki član udruženja imao je unaprijed određene uloge i zadatke. Rikalo je učestvovao u nabavci, prodaji i prenosu kokaina na području ovog grada. U presudi se navodi da je narkotike švercovao zajedno sa Nikolom Šarabom i još 11 lica koji su pravosnažno osuđeni na 66 godina zatvora.

Šaraba, koji je bio vođa grupe, pravosnažno je osuđen na 10 i po godina robije. U ovom predmetu banjalučki Okružni sud 31. decembra 2009. godine je 12 optuženih bio osudio na 89 godina zatvora, ali je Vrhovni sud RS nakon žalbi, u julu 2010. godine, te kazne umanjio na 66 godina.

Ova grupa narko-dilera razbijena je u akciji “Leotar” u avgustu 2008. godine, ali je Rikalo uspio da izbjegne hapšenje. Lisice na ruke stavljene su mu tek 12. januara ove godine u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice, gdje se donedavno nalazio u ekstradicionom pritvoru. Ta potjernica za njim raspisana je 11. februara 2010. godine na osnovu naredbe Okružnog suda Banjaluka. Za Rikalom se tragalo od 11. septembra 2009. godine kada je raspisana centralna potjernica dok se po saznanjima policije i tužilaštva nalazio u BiH, a nakon informacije da je pobjegao van zemlje, raspisana je i međunarodna potraga.

Nezvanično saznajemo da je Rikalo nakon bijega iz BiH otišao u Njemačku, gdje se zaposlio u građevinskoj firmi.

Radio je na raznim gradilištima i tako uspio da se krije od policije i izbjegne hapšenje. Povremeno je boravio i u Crnoj Gori, gdje je nedavno otkriven i lociran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana