Бјегунцу двије године затвора због шверца кокаина

Небојша Томашевић
Бјегунцу двије године затвора због шверца кокаина

Бањалука - Александар Рикало (31) из Требиња, који се десет година скривао у Њемачкој и Црној Гори због оптужби за организовани шверц кокаина, осуђен је на двије године затвора у бањалучком Окружном суду.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Рикало закључио с Републичким тужилаштвом.

Према пресуди, он је био припадник злочиначког удружења које је од 13. фебруара до 30. маја 2008. године шверцовало кокаин на подручју Требиња. Сваки члан удружења имао је унапријед одређене улоге и задатке. Рикало је учествовао у набавци, продаји и преносу кокаина на подручју овог града. У пресуди се наводи да је наркотике шверцовао заједно са Николом Шарабом и још 11 лица који су правоснажно осуђени на 66 година затвора.

Шараба, који је био вођа групе, правоснажно је осуђен на 10 и по година робије. У овом предмету бањалучки Окружни суд 31. децембра 2009. године је 12 оптужених био осудио на 89 година затвора, али је Врховни суд РС након жалби, у јулу 2010. године, те казне умањио на 66 година.

Ова група нарко-дилера разбијена је у акцији “Леотар” у августу 2008. године, али је Рикало успио да избјегне хапшење. Лисице на руке стављене су му тек 12. јануара ове године у Црној Гори на основу међународне потјернице, гдје се донедавно налазио у екстрадиционом притвору. Та потјерница за њим расписана је 11. фебруара 2010. године на основу наредбе Окружног суда Бањалука. За Рикалом се трагало од 11. септембра 2009. године када је расписана централна потјерница док се по сазнањима полиције и тужилаштва налазио у БиХ, а након информације да је побјегао ван земље, расписана је и међународна потрага.

Незванично сазнајемо да је Рикало након бијега из БиХ отишао у Њемачку, гдје се запослио у грађевинској фирми.

Радио је на разним градилиштима и тако успио да се крије од полиције и избјегне хапшење. Повремено је боравио и у Црној Гори, гдје је недавно откривен и лоциран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана