Бањалучки професор открио како је плаћао Берићу да буде ослобођен

nezavisne.com
Бањалучки професор открио како је плаћао Берићу да буде ослобођен

Бањалука - Ненаду Берићу (37) дао сам најмање 30.000 марака јер ме увјеравао да зна судије и да ми може помоћи како бих био ослобођен оптужби у процесу који је против мене вођен. Берић је тврдио да има такву моћ да "сређује" чак и процесе за убиства. Он је преварант и лажов, а ја сам испао наиван.

То је данас испричао контроверзни бањалучки професор Спасо Шакота у Окружном суду у Бањалуци, гдје се Берићу суди по оптужници да је наручио убиство Шакоте, а Александру Савићу (38) да је професора покушао убити, постављајући четири бомбе под његово возило у бањалучком насељу Ребровац.

Шакота је 3. октобра прошле године, око 10.30, рањен у експлозији тих бомби, а већ поподне осуђен је на шест мјесеци за задовољавање страсти пред ученицама. Пресуди је, како тврди, претходило Берићево увјеравање да ће бити ослобођен.

"Савић ме упознао са Берићем. Берић ми је рекао да је чуо да ћу ја бити осуђен, али да он може да среди да се то не деси јер он, како је навео, може да 'сређује' и убиства", испричао је Шакота на почетку свог свједочења у судници.

Како је додао, Берић му је чак једном приликом пустио и снимак телефонског разговора са једном женом за коју му је тврдио да је шеф кривичног одјељења у суду, и која је, спомињући процес против Шакоте, екавицом изјавила да се "може десити да се оптужница прошири, тако да је боље да се то што пре решава".

"У више наврата дао сам му укупно 30.000 марака, ако не и више. Рекао је да ће 25.000 КМ дати судијама, а 5.000 КМ узети себи. Али, све ми је било сумњиво када је процес против мене у Окружном суду враћен на првостепени суд. Тражио сам од Берића да ми да потврду, гдје ће написати да сам му дао 30.000 марака, а он је из џепа извадио два бунта пара те ми рекао: 'Видиш ли колико ја пара имам, ја радим за крупне паре'. Све је лагао!", тврди Шакота.

Шакота је у судници споменуо и проблеме које је имао његов зет Предраг Предић, иначе припадник Специјалне полиције, а који му је испричао да је једном човјеку дао 2.500 евра како би му средио хрватски пасош, те да тај документ није добио.

"Зет ми је рекао да није добио ни пасош ни паре. Затим сам са зетом отишао пред кућу тог човјека и тамо сам видио да је у питању  Берић", каже Шакота.

Професор додаје да је, након што је платио да буде ослобођен, два пута долазио на рочишта пред Основни суд у Бањалуци, али да она оба пута нису одржана, и то због лажних дојава да је у суду бомба.

"То ми је било сумњиво. Сумњао сам на Берића. Међутим, он ми је устврдио да ће ми средити састанак са предсједником Суда, а лагао је и то", каже Шакота.

Додаје да га је касније позвао његов адвокат и рекао му нешто занимљиво.

"Адвокат ми је рекао да га је звала нека жена и да му је рекла да са мном жели да се састане предсједник Суда. Затим сам отишао Берићевој мајци, да видим како да се на том састанку поставим. Тада сам схватио да Берићева мајка све зна и да зна да ме овај вара!", каже Шакота.

Каже да га је на дан кад је требало да буде донесена пресуда ујутру назвао адвокат и рекао му да је тај наводно договорени састанак са предсједником Суда одгођен.

"Ја сам изашао из стана, ушао у ауто, упалио га и кренуо. Затим су почеле експлозије, а ја сам отворио врата те искочио. Тад ми је све било јасно! Људи су ме покушали убити и ја сам грешком остао жив, пуком случајношћу", наводи Шакота.

Слађана Вучковац, која је такође јуче свједочила, испричала је да је ноћ прије експлозије видјела Берића и Савића заједно у њеном кафићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана