Alkohol kriv za ubistvo oca

Nebojša Tomašević
Alkohol kriv za ubistvo oca

Banjaluka - Luka Savić (20) iz Srpca, koji je nepravosnažno osuđen na 19 godina i 10 mjeseci zbog ubistva oca Slobodana (53) i bake Mare (77) i nedozvoljenog držanja oružja, u Vrhovnom sudu je kazao da je svemu tome kriv alkohol.

- Kajem se i volio bih da je sve bilo drugačije, za sve je kriv alkohol - kazao je Savić na ročištu povodom razmatranja žalbe njegovog advokata Milana Romanića na presudu.

Romanić je od vijeća Vrhovnog suda zatražio da preinači prvostepenu presudu i Saviću izrekne blažu kaznu, jer banjalučki Okružni sud nije dovoljno cijenio olakšavajuće okolnosti za njegovog branjenika. Romanić je u žalbi istakao da je Okružni sud Savića osudio i za oružje iako je puška njegovog pokojnog oca, a ne njegova.

Republičko tužilaštvo zatražilo je da ova žalba bude odbijena kao neosnovana.

Luka Savić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu 15. septembra, jer je naručio ubistvo svog oca i bake. Prema presudi, Savić je od D. M. (16) zahtijevao da mu ubije oca i baku i tom prilikom mu zaprijetio da će on ubiti njega ako to ne uradi. Maloljetnik je na to pristao pa je 18. februara hicima iz automatske puške prvo usmrtio baku Maru, a zatim i Slobodana. U presudi je navedeno da je Luka Savić nakon što je maloljetni D. M. ranio njegovog oca, koji je počeo da jauče, maloljetniku rekao: "Idi, ubij ga, ne mogu ga slušati kako cvili." Maloljetnik je tada iz blizine pucao u Slobodana i usmrtio ga. Nakon ubistva Luka je iz pantalona mrtvog oca uzeo novčanik sa 260 maraka, a zatim su pobjegli. Uhapšeni su dan poslije ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana