Aktiva invest poslovala po zakonu

Nebojša Tomašević
Aktiva invest poslovala po zakonu

Banjaluka - Bivši predsjednik Nadzornog odbora društva za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" iz Banjaluke Maja Hinić-Gazivoda kazala je u banjalučkom Okružnom sudu da je ovo društvo poslovalo zakonito i da nije imala primjedbe na rad.

Izjavila je ovo kao svjedok odbrane četvorice bivših menadžera ovog društva koji su optuženi za nesavjesno poslovanje i samog Društva "Aktiva invest". Na optuženičkoj klupi se nalaze direktor ovog društva Srđan Praštalo te Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović.

Gazivoda je govorila i o svjedoku tužilaštva u ovom slučaju, bivšem članu UO Društva "Aktiva invest" Božidaru Draganiću. Ispričala je u sudu da je on dok su radili u preduzeću "Prima" u Crnoj Gori počinio niz nezakonitosti. Kazala je da je obavljala poslove sekretara, a Draganić je bio pravnik.

- Tokom 2010. godine Draganić mi je donio svoj novi ugovor o radu koji predviđa da mu se isplati otpremnina prvo od šest, a zatim je i to izmijenio i naveo da mu se isplati deset zarada. Kazao je da taj ugovor datiram kao da je od prvog dana kada ga je i potpisao, mislim 2006. ili 2008. godine, a ne od dana kad je donio izmjene. Po originalnom ugovoru nije imao pravo na otpremninu - kazala je, između ostalog, Hinić-Gazivoda.

Specijalni tužilac Svjetlana Bjelić je prigovorila svjedoku i rekla da govori u korist optuženih, jer je s pojedinima bila prijatelj. Odbrana optuženih je istakla da su Hinić-Gazivodu pozvali, između ostalog, da diskredituje svjedoka tužilaštva Draganića.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Praštala i druge da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija "HLT fonda" iz Podgorice oštetili "VB fond" iz Banjaluke za oko 400.000 maraka za čiji su račun kupili akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana