Advokat na robiji zbog prevare klijenta

Nebojša Tomašević
Advokat na robiji zbog prevare klijenta

Banjaluka - Advokat Dragan Radetić (57) iz Prijedora osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu jer je prevario klijenta Josipa Ćorića i prodao njegovu imovinu vrijednu 160.000 maraka. Mimo toga Radetić mu je uzeo još 120.000 maraka.

Presudom je na tri mjeseca zatvora osuđena Radetićeva punica Jelena Đenadija (78), na čije ime je Radetić prepisao Ćorićevu imovinu.

Prema presudi Radetić je na osnovu lažnog ugovora o pružanju advokatskih usluga, bez saglasnosti Ćorića, od opštine Prijedor naplatio 120.268 maraka za Ćorićevo izuzeto zemljište i kamatu od 30.465 maraka. Novac je prebacio na svoj račun, a da sa time nije upoznao Ćorića, kojem je prebacio samo 30.000 maraka. Po uplati je sačinio dvije priznanice, kao da mu je i u gotovini dao 45.000 maraka. Radetić je osim ovoga Ćorića doveo u zabludu i uvjerio da svoju imovinu, vrijednu oko 160.000 maraka, koju je testamentom bio ostavio sinu Goranu, prepiše na njegovu punicu Jelenu Đenadija. U presudi se navodi da je Ćenadija s Ćorićem sačinila ugovor o kupoprodaji imovine vrijedan 160.000 maraka, a da imovina nikada nije plaćena.

Obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić je istakla da je dokazano da su Radetić i Đenadija počinili krivična djela s direktnim umišljajem s ciljem nezakonitog sticanja imovine.

Specijalni tužilac Slobodan Ćelić je istakao da je očekivao oštriju kaznu za advokata Radetića.

- On je iskoristio bolest Josipa Ćorića i njegovo povjerenje, jer su se znali duže godina i družili, te mu je na prevaru uzeo imovinu i novac - kazao je Ćelić.

Advokat Radetić i Jelena Đenadija nisu prisustvovali izricanju presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana