97 godina zatvora za ubistvo i zlostavljanje trogodošnjeg dječaka Smaje Ćesira

klix.ba
97 godina zatvora za ubistvo i zlostavljanje trogodošnjeg dječaka Smaje Ćesira

Sarajevo - Ena Lipa, Munira Lipa i Salih Arnautović su, odlukom Vrhovnog suda FBiH, osuđeni na ukupno 97 godina zatvora za zlostavljanje i ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira koji je od posljedica premlaćivanja preminuo u februaru 2014. godine.

Podsjećamo, Ena i Salih su po presudi Kantonalog suda u Sarajevu iz 2015. godine proglašeni krivim za monstruozno ubistvo Smaje Ćesira kada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina. Ena i Salih već izdržavaju kaznu zatvora za ubistvo dječaka Smaje, a nova presuda se odnosi na dio za zlostavljanje i mučenje djeteta.


Nakon žalbe optuženih na presudu Kantonalog suda u Sarajevu iz 2017. godine, Vrhovni sud FBiH je odlučio i preinačio djela Saliha Arnautovića, Ene Lipe i Munire Lipe. Na taj način se preinačila i odluka o krivičnim sankcijama tako da su Ena i Salih za ubistvo troipogodišnjeg dječaka dobili još po pet godina zatvora, a Munira Lipa još dvije godine zatvora.

"Ovo se sada pravno kvalifikuje kao produženo krivično djelo teška tjelesna povreda za Saliha Arnautovića i nasilje u porodici za radnje optuženih Ene i Munire Lipa", kazala nam je glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH Ilhana Tahmaz-Jamak.

S tim u vezi, Ena i Salih sada su osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 godina zatvora, a nana Munira na četiri i po godine zatvora. Djed Emir Lipa preminuo je prošle godine tako da nije dočekao svoju kaznu.

Podsjetimo, 25. februara 2014. godine očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 lakših i više težih povreda.

Nalazi obdukcije i iskazi tada optuženih, a danas osuđenih zlostavljača, šokirali su i zgrozili javnost širom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana