97 година затвора за убиство и злостављање трогодошњег дјечака Смаје Ћесира

klix.ba
97 година затвора за убиство и злостављање трогодошњег дјечака Смаје Ћесира

Сарајево - Ена Липа, Мунира Липа и Салих Арнаутовић су, одлуком Врховног суда ФБиХ, осуђени на укупно 97 година затвора за злостављање и убиство троипогодишњег Смаје Ћесира који је од посљедица премлаћивања преминуо у фебруару 2014. године.

Подсјећамо, Ена и Салих су по пресуди Кантоналог суда у Сарајеву из 2015. године проглашени кривим за монструозно убиство Смаје Ћесира када им је изречена казна дуготрајног затвора у трајању од по 40 година. Ена и Салих већ издржавају казну затвора за убиство дјечака Смаје, а нова пресуда се односи на дио за злостављање и мучење дјетета.


Након жалбе оптужених на пресуду Кантоналог суда у Сарајеву из 2017. године, Врховни суд ФБиХ је одлучио и преиначио дјела Салиха Арнаутовића, Ене Липе и Мунире Липе. На тај начин се преиначила и одлука о кривичним санкцијама тако да су Ена и Салих за убиство троипогодишњег дјечака добили још по пет година затвора, а Мунира Липа још двије године затвора.

"Ово се сада правно квалификује као продужено кривично дјело тешка тјелесна повреда за Салиха Арнаутовића и насиље у породици за радње оптужених Ене и Мунире Липа", казала нам је гласноговорница Врховног суда ФБиХ Илхана Тахмаз-Јамак.

С тим у вези, Ена и Салих сада су осуђени на затворску казну у трајању од по 45 година затвора, а нана Мунира на четири и по године затвора. Дјед Емир Липа преминуо је прошле године тако да није дочекао своју казну.

Подсјетимо, 25. фебруара 2014. године очух и мајка су појачали музику на транзистору у соби, а потом шакама те каишем с металном копчом ударали дјечака по свим дијеловима тијела.

Ударци које су му задали мајка и очух код дјечака су изазвали крварење у мозгу и оток, што је довело до смрти. Вјештак судске медицине утврдио је да је дијете на тијелу на дан убиства имало више од 30 лакших и више тежих повреда.

Налази обдукције и искази тада оптужених, а данас осуђених злостављача, шокирали су и згрозили јавност широм БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана