Жртве напасника и дјеца од седам година

Небојша Томашевић
Жртве напасника и дјеца од седам година

Бањалука - Учитељ обљубио тринаестогодишњу ученицу, дјед додиривао унуке по интимним дијеловима тијела, познаницу покушао да силује послије роштиљања уз ријеку, само су неки од случајева полног насиља који су забиљежени у Републици Српској ове године.

Према подацима МУП-а РС,  током ове године забиљежено је 13 случајева сексуалног насиља, што је за 50 одсто мање него у истом периоду лани.

- Евидентирана су два покушаја силовања, три обљубе над немоћним лицем и пет случајева полног насиља над дјететом. Сва ова дјела су расвијетљена и надлежним тужилаштвима поднесени су извјештаји против десет осумњичених особа - рекли су у полицији.

Црне статистике полиције кажу да су жртве силовања биле старости између 40 и 50 година. У том периоду забиљежен је покушај обљубе немоћног малољетног лица и млађе пунољетне особе. Нажалост, на мети насилника нашло се и дијете узраста до седам година и шесторо дјеце у доби између седам и 14 година живота.

Један од случајева који је током протеклих мјесеци потресао јавност јесте покушај обљубе тринаестогодишње дјевојчице у једној од основних школа на подручју општине Кнежево.

Због овог дјела у марту је полицији пријављен учитељ В. К. који је ту дјевојчицу позвао да дође прије наставе на претчас како би јој дао инструкције с циљем поправке њене оцјене. Она га је послушала, а када је дошла у библиотеку гдје је рекао да дође, покушао је да је обљуби. Запријетио јој је да не говори никоме ништа, јер га је вјероватно погрешно схватила. Пријављени учитељ је и раније имао сличне испаде.

Ништа мање драматичан случај није био ни онај са подручја Дервенте гдје је полиција у мају ухапсила С. М. (67) због сумње да је двије унуке школског узраста додиривао по интимним дијеловима тијела и тражио од њих да га полно задовоље. Овај случај полицији је пријављен 5. маја, а извор близак истрази је казао да није било полног односа између дједа и дјевојчица.

Посљедњи случај полног насиља забиљежен је на подручју Котор Вароша гдје је дјевојка А. Х. (18) пријавила да ју је познаник А. Г. (28) силовао.

Сексуално напаствовање наводно се догодило око три ујутро док су били на роштиљању поред Врбање код Котор Вароша. Прегледом је утврђено да код ње нема трагова сексуалног насиља, али она тврди да је силована. Осумњичени је након испитивања пуштен да се брани са слободе.

Прошле године забиљежено је десет силовања и седам обљуба над немоћним лицем као и десет случајева полног насиља над дјететом. Жртве полног насиља у протеклој години биле су у животној доби између 21 и 30 година.

Казне

Према Закону о кривичном поступку Републике Српске, за полно насиље над дјететом може се изрећи казна од три до 15 година затвора. У случају да је велики несразмјер у годинама између починиоца и жртве или да је дјело извршено на свиреп и понижавајући начин и да су том приликом настале повреде, најнижа предвиђена казна је пет година. За силовање закон предвиђа казну од три до десет година.

Таксиста

Таксиста М. Х. из Омербеговаче код Брчког крајем августа пријављен је полицији због покушаја силовања дјевојчице (15), коју је наводно напао у помоћној просторији на стадиону фудбалског клуба Напредак - Омербеговача у Брчко дистрикту. Пријаву против њега поднијела је мајка нападнуте дјевојчице А. А. Х. Таксиста је негирао оптужбе.

- Нисам осумњичен. Жена која ме је пријавила жели да баци љагу на мене и оцрни моје име, а немам везе с тим - рекао је таксиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана