Злостављачима Богдана Ракића девет година робије

nezavisne.com
Злостављачима Богдана Ракића девет година робије

Добој, Теслић - Окружни суд у Добоју повећао је казне Теслићанима Армину Јашаревићу (25) и Бранку Јурићу (24), те их за злостављање, мучење и брутално премлаћивање суграђанина Богдана Ракића (19) правоснажно осудио на по четири године и шест мјесеци робије, сазнају "Независне".

Другостепени суд је, како нам је потврђено, дјелимично уважио жалбу добојског окружног јавног тужиоца, а одбацио жалбе адвоката оптужених.

У првостепеном поступку Јашаревић и Јурић су, 4. септембра прошле године, у Основном суду у Теслићу осуђени на по двије године и осам мјесеци.

Биле су то јединствене казне, пошто им је за мучење и злостављање "одрезана" по година, а још по двије за наношење тешких повреда Ракићу.

У другостепеном поступку, добојски Окружни суд им за злостављање и мучење пооштрава санкције, те их осуђује на по три године.

Уједно, потврђене су првостепене санкције од по двије године за наношење тешких повреда, па су осуђени на јединствене казне од по четири и по године.

Окружни суд у Добоју одлучио је да се Јашаревићу и Јурићу у казну затвора урачуна и вријеме које су провели у притвору. Иза браве су били од 13. новембра 2016. до 9. фебруара 2017. године, а онда и од 22. фебруара 2017. па до 28. априла те године.

Ракић, у изјави за "Независне", каже да није задовољан пресудом.

"За овакво дјело је мало. И да су осуђени на дуже казне, не могу ми вратити здравље. Младост ми је уништена, одрастам као инвалид. То је смијешна пресуда. 'Захваљујем' онима који су ми смјестили ово. Они ће се пронаћи", поручио је Ракић.

Ракић, иначе син јединац Теслићанке Роберте Гланцер, је, подсјетимо, након свирепог премлаћивања, више седмица провео у болницама, а здравље му је и даље нарушено.

Подсјетимо, судећи по оптужници, Јашаревић и Јурић су гнусним чином Ракића жељели да застраше. Заједно с једним мушкарцем, који је возио ФИАТ, 1. новембра 2016. године одвезли су Богдана на планину Борја. Током вожње су га питали: "Што си нас друкао полицији?"

По доласку на планину, један од злостављача је рекао возачу да заустави и угаси возило, остави упаљена кратка свјетла те да остане у ауту.

"Један од оптужених ударио је Ракића у грудни кош и овај се преврнуо назад неколико метара. На наређење оптужених да дође до њих, он је дошао, након чега су га изударали ногама", стајало је у оптужници, по којој су проглашени кривим.

Један од актера потом је извадио маказе из јакне, те су почели наизмјенично да му сијеку косу, браду и лијеву трепавицу на оку.

Ракић је затим пао отежано дишући, док му је крв ишла из уста и носа, али се тортура ту није завршила. Наредили су му да се скине го, а нешто касније и да се обуче. Док се Богдан облачио, добио је ново наређење: да гаћама обрише крв из носа и уста.

Један од нападача је тада из возила извадио сајлу и њом везао Ракића за дрво, а пошто се Богдан пожалио да отежано дише, одвезао га је, али иживљавање није престало.

Наредили су му да се баци уназад низ литицу у шуми, на шта их је он молио да то не ради, али се на крају ипак морао бацити.

Затим га је један од нападача питао да ли је жедан, а кад је рекао да јесте, наредили су му да пије урин, говорећи: "Ево ти, пиј!" Када је попио урин, они су наставили с млаћењем, а затим су му наредили да сједне у возило, те су кренули према Теслићу.

Актер туче

Бранко Јурић из Теслића прије неколико мјесеци поново се огријешио о закон - теслићка полиција га је пријавила Окружном јавном тужилаштву Добој за учествовање у тучи.

Осим Јурића, извјештај је поднесен и против његова два суграђанина, и то Јасмина Х. и Велимира Ћ., а који су пријављени за наношење тешких повреда.

Обрачун због којег су се њих тројица нашла у полицијским досијеима, како је раније потврђено "Независним", одиграо се 29. октобра прошле године на локалном путу у мјесту Младиковине, гдје се потукло више лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана