Ždrale: Elez i Veljančić htjeli da me ubiju

Željka Domazet
Ždrale: Elez i Veljančić htjeli da me ubiju

Sarajevo - Đorđe Ždrale, koji izdržava kaznu zatvora u KPZ Foča od 20 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, u srijedu je u Sudu BiH svjedočio kao prvi svjedok tužilaštva u slučaju optuženih za organizovani kriminal i ubistva u slučaju "Bojan Cvijan i drugi", a koji su uhapšeni u akciji "Lutka".

Naveo je da je Darka Eleza upoznao na izdržavanju kazne u zatvoru "Kula" 1996. godine.

- Darko Elez se priklanjao jačoj strani i priklanjao se i u zatvoru meni da bi imao zaštitu. Krstio sam mu sina. Ne sjećam se da li je to bilo 2005. ili 2006. godine. Nisam se družio s njim, jer je on živio na relaciji Lukavica - Beograd, a ja sam bio pod istragom - rekao je Ždrale i dodao da ga je Elez cijelu godinu zvao da kumuje na krštenju njegovog sina.

Podsjetio je na prvi pokušaj njegovog ubistva.

- Slaviša Bjeljinac mi je došao kući i pitao me "Znaš li čiji je broj". Rekao sam mu "Znam, kumov". Tada mi je kazao "Pustiću ti nešto da slušaš". Pozvao je Darka i pustio razgovor na spikerfon. Tada je Darko rekao "Mora se ovo završiti. Dobio sam zeleno svjetlo". Slaviša mu je tada kazao "Pa on ti je krstio sina" na šta mu je Darko odgovorio "Kakvo kumstvo, ništa to". Potom je Slaviša kazao "Hajde da prođe Božić". Na ovo mu je Darko odgovorio "Moramo ga završiti do Božića" - ispričao je Ždrale i dodao kako zna da nema nijednog razloga da to učini.

Kazao je da ga od 4. januara do 13. aprila 2006. godine nikada nije vidio. Istakao je da ne zna od koga je dobio nalog da ga ubije i da to nikada nije saznao.

Ždrale je ispričao i za "namještaljku za njegovo ubistvo" u kojoj je, kako tvrdi, učestvovala Slobodanka Tošić. Rekao je da ju je poznavao i ranije i da je i nju upoznao u zatvoru kada je dolazila u posjetu svome djedu sa majkom Jadrankom. Kazao je da je nakon izlaska iz zatvora vidio u društvu Darka Eleza i da su sjedili u kafiću "Ginis". Kazao je da je pokušaj njegovog ubistva organizovan 13. aprila 2006. i da je pet dana prije toga Slobodanka otišla kod bake na selo u Rogaticu. Kazao je da je otišao po nju i da je ona tražila prilikom njihovih izlazaka da se vozi automobilom sa zatamnjenim staklima.

- Gledao sam da bude tako. Na Ravnoj Romaniji ustupio sam joj auto i slikao je dok je vozila. To veče stigla mi je poruka da dođem pred dom gdje je boravila. Otišli smo iznad Hrasnice, tamo gdje se tada pravio državni zatvor, jer Slobodanka nije voljela da se viđamo po javnim mjestima. Dok smo tu ćaskali, zazvonio je telefon i pozvao me je Savo Divčić da se vidimo na spomen-parku na Vracama. Odatle sam otišao da Slobodanka posjeti neku svoju rodbinu u područje gdje su se uglavnom nalazile ruševne kuće i ona je htjela da stanemo na jednom platou. Rekla mi da je tu sačekam. Ja sam joj kazao kako nije red da ide kroz blato i tu sam jedno petnaestak metara vozio kroz to blato i ona je izašla da ide u tu posjetu. Ispred vrata kuće se okrenula prema meni i stavila ruke na usta, a tada je zapucalo sa svih strana. Otvorio sam vrata i čovjek koji je držao automatsku pušku vidio sam da nije mogao pucati, jer mu se vjerovatno zaglavila, drugi je stajao na međi i govorio mu da puca. Bio sam ranjen po rukama i leđima i trčao sam niz stranu - ispričao je Ždrale i dodao da je došao do kafića "Sport" odakle je pozvao rođaka Mladena koji ga je odvezao u bolnicu Koševo iz koje je sutradan pobjegao, jer bolnica nije imala policijsku zaštitu. Ždrale tvrdi da su taj atentat na njega izveli Darko Elez i Anđelko Veljančić.

- U tom momentu vidio sam lica i sto posto tvrdim da su na mene pucali Darko Elez i Anđelko Veljančić. Prepoznao sam glas Darka Eleza - tvrdi Ždrale i ističe da tokom dolaska na to mjesto nije primijetio da ga je iko pratio. Slobodanka je bila u vezi s Darkom Elezom. - Svjesno je to napravila - tvrdi Ždrale i dodaje da ga je nakon tog prvog pokušaja pozvao Elez i da mu je kazao "Jesi li vidio kakvog agenta sam ti poslao"? Kazao je i da je prilikom tog poziva rekao da će "one pare iz Nedžarića", riječ je o 500.000 maraka, iskoristiti da ih sve poubija.

- Ubiću te i sve drugove ću ti ubiti. Niko živ ostati neće. Pitao sam ga što, a on mi je odgovorio "Ne mogu ti reći". Samo mi je rekao "Ja sam uzeo pare, sve ću vas pobiti" - rekao je Ždrale.

Objašnjavajući pokušaj atentata na njega snajperom rekao je da su ga Branimir Šehovac i Dejan Avram upozorili da se snajperi nalaze iznad njegove kuće i da su, iako su radnici MUP-a rekli da ga ne mogu zaštititi. Ždrale je rekao da poznaje Bojana Cvijana i da zna da je bio policijski službenik u Istočnom Sarajevu, da je radio u krim-policiji i da zna da je prešao da radi u SIPA. U predmetu "Lutka", u okviru kojeg se optuženi terete za nekoliko ubistava, spektakularne pljačke, pranje novca i druga teška krivična djela, optužnica je podignuta protiv ukupno 32 osobe.

Rašeta

Govoreći o drugom pokušaju ubistva Đorđe Ždrale je rekao da je to učinjeno u kafiću "Sport" u koji je navraćao sa Zoranom Golubom Ćarlamom. Kazao je da je u kafić "Sport" ušao neki "crn momak" u teget jakni i farmerkama.

- Bile su mi prljave cipele i dok sam ih čistio, čim sam sagnuo glavu on se našao ispred mene i uperio pištolj s prigušivačem. Bacio sam se preko stolica, utrčao u kladionicu i kad sam došao do zida izvadio sam pištolj. On je bio na vratima i cijeli šaržer sam ispucao na njega. Nije mi bilo jasno, ja pucam u njega, a on ne pada - rekao je Ždrale i dodao da je poslije saznao da je taj pokušaj ubistva izvršio plaćeni ubica Strahinja Rašeta iz Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana