Zdenko Andabak zatražio novog advokata zbog suspenzije Bajre Čilića

Srna
Zdenko Andabak zatražio novog advokata zbog suspenzije Bajre Čilića

Sarajevo - Optuženi za zločine nad srpskim civilima u Livnu Zdenko Andabak zatražio je na današnjoj statusnoj konferenciji pred Sudom BiH novog advokata, jer nije znao da je njegov sadašnji branilac Bajro Čilić bio suspendovan.

Nakon godinu i po suđenja, održana je statusna konferencija da bi se odlučilo o nastavku postupka protiv optuženih Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića, nakon što je na prošlom ročištu konstatovano da je branilac Ćilić bio suspendovan zbog disciplinskog prekršaja, prenosi Birn.

"Ova konferencija trebalo je da bude održana u martu da je Sud na vrijeme obaviješten. To nije učinila ni Regionalna advokatska komora, ni Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/, a ni branilac koji je to svakako morao", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić.

On je naveo da je Sud BiH 10. oktobra obaviješten o odluci Disciplinskog suda Advokatske komore o suspenziji Bajre Čilića. Odluka je donesena 8. februara, a potvrđena 13. marta ove godine. Suspenzija je trajala do oktobra.

"Prema Zakonu o krivičnom postupku i Zakonu o advokaturi, u vrijeme koliko je trajala suspenzija, Andabak nije imao branioca i dovodi se u pitanje zakonitost svih do sada provedenih radnji, a da ne govorim o troškovima i efikasnosti, te pravu na fer i suđenje u razumnom roku", istakao je Božić.

Božić je rekao da će Sud obavijestiti o svojoj odluci Advokatsku komoru i Odsjek krivične odbrane, a da Andabak što prije treba angažovati novog branioca, kako bi Sud razriješio Čilića.

On je dodaao da će tada biti zakazana nova statusna konferencija.

Čilić je rekao da ni po jednom zakonu nije bio dužan da obavijesti bilo koga o svojoj suspenziji.

On je rekao da je Advokatska komora "obavijestila Sistem za automatsko upravljanje predmetima /CMS/ VSTS-a" putem elektronske pošte 28. marta.

"Jeste došlo do propusta, ali niko tom odlukom nije postavljen da u ime moje kancelarije vodi poslove i ja sam bio limitiran i prinuđen da nastavim da radim na ovim predmetima. Nisam se ogriješio o zakon, ni ja, ni moj branjenik", rekao je on.

Optuženi Andabak je rekao da nije svojom krivicom doveden u ovu situaciju, te da je i on tek prošle srijede na ročištu u drugom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH saznao za suspenziju.

Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, dok se u odvojenom predmetu Andabaku sudi i za zločine 1993.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana