Зденко Андабак затражио новог адвоката због суспензије Бајре Чилића

Срна
Зденко Андабак затражио новог адвоката због суспензије Бајре Чилића

Сарајево - Оптужени за злочине над српским цивилима у Ливну Зденко Андабак затражио је на данашњој статусној конференцији пред Судом БиХ новог адвоката, јер није знао да је његов садашњи бранилац Бајро Чилић био суспендован.

Након годину и по суђења, одржана је статусна конференција да би се одлучило о наставку поступка против оптужених Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића, након што је на прошлом рочишту констатовано да је бранилац Ћилић био суспендован због дисциплинског прекршаја, преноси Бирн.

"Ова конференција требало је да буде одржана у марту да је Суд на вријеме обавијештен. То није учинила ни Регионална адвокатска комора, ни Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/, а ни бранилац који је то свакако морао", рекао је предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић.

Он је навео да је Суд БиХ 10. октобра обавијештен о одлуци Дисциплинског суда Адвокатске коморе о суспензији Бајре Чилића. Одлука је донесена 8. фебруара, а потврђена 13. марта ове године. Суспензија је трајала до октобра.

"Према Закону о кривичном поступку и Закону о адвокатури, у вријеме колико је трајала суспензија, Андабак није имао браниоца и доводи се у питање законитост свих до сада проведених радњи, а да не говорим о трошковима и ефикасности, те праву на фер и суђење у разумном року", истакао је Божић.

Божић је рекао да ће Суд обавијестити о својој одлуци Адвокатску комору и Одсјек кривичне одбране, а да Андабак што прије треба ангажовати новог браниоца, како би Суд разријешио Чилића.

Он је додаао да ће тада бити заказана нова статусна конференција.

Чилић је рекао да ни по једном закону није био дужан да обавијести било кога о својој суспензији.

Он је рекао да је Адвокатска комора "обавијестила Систем за аутоматско управљање предметима /ЦМС/ ВСТС-а" путем електронске поште 28. марта.

"Јесте дошло до пропуста, али нико том одлуком није постављен да у име моје канцеларије води послове и ја сам био лимитиран и принуђен да наставим да радим на овим предметима. Нисам се огријешио о закон, ни ја, ни мој брањеник", рекао је он.

Оптужени Андабак је рекао да није својом кривицом доведен у ову ситуацију, те да је и он тек прошле сриједе на рочишту у другом предмету који се води пред Судом БиХ сазнао за суспензију.

Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу се суди за затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну, док се у одвојеном предмету Андабаку суди и за злочине 1993.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана