Zbogom, heroju istine

Priredila: Aleksandra Glišić
Zbogom, heroju istine

Beograd - Uz suze i poruke ljubavi i bola, porodica, prijatelji i kolege oprostili su se od velikana srpskog glumišta Nebojše Glogovca, koji je juče sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prethodno je u punoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta održana komemoracija povodom Glogovčeve smrti (49), a od "velikog glumca", "kralja glume", "nedostižnog heroja istine", čijim je odlaskom "pomerena zgrada JDP" i "napukla pozorišna mapa regiona", oprostili su se prijatelji, kolege, poštovaoci.

Red ispred knjige žalosti, muk u holu gdje je postavljen video-bim kako bi oni koji ne uspiju da uđu u salu, a takvih je bilo mnogo, mogli da prate komemoraciju. Od Glogovca su došli da se oproste i njegove najstarije kolege, Branka Veselinović (99) i Vlasta Velisavljević (91).

Komemoracija je počela snimljenim insertom iz "Hamleta" - posljednje predstave i posljednje uloge koju je Glogovac odigrao 13. decembra 2017.

Najemotivniji trenutak je bio izlazak na scenu Nebojšinih kolega sa klase - Nataše Ninković, Vojina Ćetkovića, Sergeja Trifunovića, Danijele Ugrenović, Danijele Pavlović, Borisa Pingovića, Nele Mihailović i Karoline Cimeše.

- Od prvog trenutka na našoj klasi nije se postavljalo pitanje da li si ti onaj pravi i predodređeni. Bilo je samo pitanje koliko daleko i visoko ćeš da putuješ. Svedoci smo da si svojim talentom, brzinom, oštrinom, karakterom, istinom koju si nosio u sebi, dodirnuo sama nebesa, da si svojim prisustvom svaki prostor činio ozbiljnijim, dubljim, luđim, privilegovanim - rekla je Ninkovićeva u ime svih.

Ona je dodala da "pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvek ide do kraja u svemu što nazivaš svojim, kako se prezire laž, kako stvari treba nazivati pravim imenima".

- Pokazao si nam kako se može biti čuvar tradicije i opet biti gladan za novim, modernim, drugačijim. Pokazao si nam kako se može biti direktan i oštar, a tanan, pošten, nepotkupljiv, ciničan, a blag, jednom rečju svoj. Putuj, vojvodo naš i sa anđelima budi - kazala je Ninkovićeva.

Ćetković je pročitao odlomak iz svog dnevnika datovan 8. februara, dan uoči Glogovčeve smrti, a glumac Vojislav-Voja Brajović pjesmu Mike Antića "Da li sam svuda gde su mi tragovi...", za koju je rekao da kao da ju je Glogovac napisao.

Reditelj Slobodan Unkovski poslao je emotivno pismo.

- Napukla je teatarska mapa regiona. Potresla se filmska industrija. Pulska Arena se nakrivila. Ceo region je postao kuća žalosti. Samo se čeliči Pančevački most i svi mi stojimo na njemu i posmatramo mali beli brodić, sa upaljenim signalnim svetlima po danu, koji na očekivani nalet velike vode mora da ide napred, a na njemu, ako dobro vidimo, stoji Glogovac u tamnom odelu sa belom košuljom kao iz Hamleta i ozbiljan drži kormilo koje više ne služi svrsi - oprostio se pismom Unkovski.

Srdan Golubović, u čijim je filmovima "Klopka" i "Krugovi"  Glogovac igrao, naglasio je da je uvijek bio zadivljen i opčinjen njegovom glumom.

- Naš nedostižni heroj istine bio je jedan od najboljih glumaca koji su stali na bilo koju scenu bivše Jugoslavije i jedan od najboljih glumaca sa ovih prostora koji su hodali ispred filmske kamere. Za mene je uvek bio najbolji glumac na svetu i to će uvek da bude. Zbogom, heroju istine - rekao je Golubović.

Komemoracija je završena gromoglasnim aplauzom i suzama svih prisutnih. Na sahrani glumca, koji je preminuo 9. februara, bili su brojni glumci: Sloboda Mićalović, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Danica Maksimović, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Voja Brajović. Na posljednji pozdrav sa glumcem došli su i reditelj Emir Kusturica, član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, pjevači Sergej Ćetković i Vukašin Marković...

"Trebinje svom Nebojši"

Film "Trebinje svom Nebojši" prikazan je juče u Kulturnom centru Trebinje kao znak sjećanja na sugrađanina, velikog glumca i promotora Trebinja i Hercegovine Nebojšu Glogovca.

Porodica

Prva supruga Nebojše Glogovca, Mina i druga, Milica, zajedno su došle na komemoraciju. Sa njima su došli i Minini i Nebojšini sinovi Gavrilo i Miloš. Nebojšin otac, sveštenik Milovan Glogovac, služio je opijelo uz mitropolita Amfilohija Radovića, dok je glumčev mlađi sin nosio krst. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana