Zbog ubistva djevojke 15 i po godina zatvora

Goran Obradović
Zbog ubistva djevojke 15 i po godina zatvora

Istočno Sarajevo - Lazar Čavarkapa (21) zvani Čava i Vladimir Čodo, obojica iz Pala, osuđeni su juče u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na ukupno 15 godina i sedam mjeseci zatvora zbog ubistva Sofije Vukadin (17) 24. marta prošle godine u Palama.

Sudsko vijeće Čavarkapi je izreklo devet godina zatvora zbog ubistva, a Čodi šest godina i sedam mjeseci zbog toga što mu je pomagao u krivičnom djelu.

Obojici je produžen pritvor u kojem se nalaze od 24. marta prošle godine.

Prije ubistva Sofija Vukadin je sa komšinicom i prijateljicom Gordanom Stanković izašla u provod i navodno su bile u kafiću "RC" u Palama.

Po izlasku Sofija je u blizini roštiljnice "Jutro" u Zanatskom centru u Palama srela bivšeg mladića Srđana Kneževića, pa su se tada posvađali.

Čodo je poslije hapšenja u policiji izjavio da je te večeri izašao u neki od ugostiteljskih objekata sa Čavarkapom, te da su malo popili. Prethodno je rekao Čavarkapi da u svom vozilu ima pištolj "CZ" kalibra 7,62 milimetra. Naveo je da pretpostavlja da je Čavarkapa uzeo taj pištolj i nosio ga sa sobom tokom njihovog izlaska.

Vidjevši da se pred roštiljnicom raspravljaju mladić i djevojka, Čavarkapa i Čodo su prišli i počeli da im dobacuju.

Navodno im je tada Sofija uzvratila psovkom, na šta je Čodo prišao i ošamario je.

Tada je prišao i Čavarkapa, takođe je ošamario i upitao: "Hoćeš li da te ubijem?", na šta mu je ona odmah odgovorila: "Ubij!". Čavarkapa je tada potegao Čodin pištolj i bez razmišljanja joj pucao u glavu.

Kada je Sofijin bivši momak upitao Čavarkapu zašto ju je ubio, Čavarkapa mu je na to, navodno, odgovorio: "Onako".

Čodo i on su nakon toga otrčali do "golfa 2", koji je bio parkiran u blizini i počeli da bježe.

Međutim, uhapšeni su nakon kraće policijske potjere, na putu ka Podvitezu, gdje su vozilom sletjeli sa puta.

Dok su bježali iz automobila su izbacili pištolj, ali ga je policija ubrzo poslije hapšenja pronašla.

U policiji je tokom alkotestiranja utvrđeno da su njih dvojica imala 0,71 i 0,8 promila alkohola u krvi, što i nije stepen pijanstva u kojem čovjek nije svjestan svojih postupaka.

Poslije ubistva komšije porodice Vukadin ispričale su da je 2000. godine u diskoteci "Koran" u Palama ubijen i Sofijin otac Aleksandar Vulin, a godinu ranije i njegov brat.

Predsjednik sudskog vijeća Zinaida Husić rekla je da je sud utvrdio da su optuženi počinili krivično djelo kako je opisao u optužnici.

- Sud smatra da će se ovakvom kaznom postići kako generalna tako i specijalna prevencija - rekla je Husićeva.

Advokati osuđenih najavili su žalbe na presudu.

Nezadovoljni presudom

Djed ubijene Sofije Vukadin Delivoje Vukadin rekao je da je razočaran presudom i da je očekivao veću kaznu.

- Iz ove presude se vidi da je sud podlegao pritiscima. Bolje da su ih oslobodili. Sofijin otac ubijen je 2000. godine, a moj drugi sin godinu ranije. Ubica Sofijinog oca je pobjegao iz zatvora Kula i nije pronađen - rekao je Delivoje Vukadin.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana