Završeno ponovljeno suđenje bivšim specijalcima MUP-a RS: Svjedoku pokajniku kazna od 3.000 KM nije razvezala jezik

Nebojša Tomašević
Završeno ponovljeno suđenje bivšim specijalcima MUP-a RS: Svjedoku pokajniku kazna od 3.000 KM nije razvezala jezik

Banjaluka - Svjedok republičkog tužilaštva Danijel Kuzmić ćutao je gotovo sat u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženima za pljačku transporta 617.000 maraka od Unikredit banke na autoputu Banjaluka - Gradiška, pa je kažnjen sa 3.000 KM zbog neodgovaranja na pitanja.

Kuzmić je na isti način svjedočio i ranije, a ovaj put mu ni novčana kazna nije "razvezala jezik" pa je nastavio da ćuti i nakon što mu je predsjednica sudskog vijeća Olga Pantić rekla da kazna može biti povučena ako progovori.

U ovom slučaju optuženi su bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33), te njihov saradnik Oleg Banda (34) iz Banjaluke. Kuzmić je na osnovu sporazumnog priznanja krivice ranije osuđen na tri godine zatvora jer je sa njima učestvovao u toj pljački. On se priznanjem obavezao da će svjedočiti protiv optuženih, ali je juče ostao nijem na pitanja tužioca i sudskog vijeća, pa je zbog toga pročitan njegov iskaz koji je dao u istrazi. Čim je ušao u sudnicu bilo je jasno da će, kao i 26. februara, nastaviti da ćuti, jer nije rekao ni "dobar dan", već samo klimnuo glavom. Pantićeva ga je upozorila da je dužan da odgovara na postavljena pitanja i upitala ga da li je razumio, a on je klimnuo glavom. Na insistiranje sudije ipak je izustio "da" i nastavio da ćuti. Njegovo ispitivanje proteklo je tako što je republički tužilac Živana Bajić postavlja pitanja na koja Kuzmić nije odgovarao, pa je ona odgovore čitala iz njegovog ranijeg iskaza.

U ranijoj izjavi, koju je pročitala Bajićeva, Kuzmić je potvrdio da je učestvovao u pljački tako što je Popoviću i ostalima dojavio kada je iz banke krenuo blindiran kombi "blinda" s novcem i da mu je za to obećano 100.000 KM, ali je kasnije dobio 30.000 evra. Prema ranijem iskazu on je kada je "blinda" krenula poslao poruku: "Ljubavi, krenula sam", nakon koje su optuženi pljačkaši pošli u pljačku. Odbrana se protivila takvom "ispitivanju", tvrdeći da je to nezakonito.

- Ovako nešto u praksi nije zabilježeno i začuđena sam i iznenađena jer u zakonu nema nijedan član koji odobrava ovako ispitivanje - rekla je advokat Jadranka Ivanović.

Dodala je da sud nije utvrdio zašto se svjedok tako ponaša, da li ima valjane razloge, probleme, te da li je sposoban da svjedoči. Nakon saslušanja Kuzmića završen je dokazni postupak na ponovljenom suđenju, a odbrana i tužilaštvo su iznijeli završne riječi. Predsjednica sudskog vijeća Olga Pantić izricanje presude zakazala je za ponedjeljak, 26. mart.

Optužena četvorka ranije je u Okružnom sudu bila osuđena na ukupno 42 godine zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS i slučaj vratio na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na jedinstvene kazne od po 11 godina, dok je Bandi izrečeno devet godina. Sud je tada utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su činili zločinačku organizaciju, pa ih nije osudio za organizovani kriminal, već za razbojništvo i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Tom presudom Malić, Paraš, Popović i Banda oglašeni su krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju zoljom tada su ukrali 616.548 KM, a tokom pljačke ranjen je radnik obezbjeđenja iz agencije "Sektor sekjuriti" Đurađ Bajić.

Tužilac Živana Bajić je nakon ponovljenog suđenja izmijenila optužnicu, tako da se optuženi više ne terete za organizovani kriminal, već za razbojništvo i nedozvoljenu proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Četvorka optuženih ranije je bila zaključila sporazume o priznanju krivice i pristala na ukupno 25 godina zatvora, ali je sud te sporazume odbacio. Sporazumno priznanje krivice nedavno je bio zaključio Banda, kojim je pristao na šest godina zatvora, ali je sud i taj sporazum odbio. Suđenje u ovom slučaju traje blizu dvije godine, a optuženi se nalaze u pritvoru dvije godine i tri mjeseca. Optužnica je podignuta 5. aprila 2016. i mijenjana 22. decembra te godine. Na teret im je bio stavljen i organizovani kriminal, koji je skinut izmjenama optužnice od 14. marta ove godine. U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, koji su osuđeni na osnovu priznanja krivice.

Završne riječi

Tužilac Živana Bajić zatražila je da sud osudi optužene jer smatra da je dokazima i izjavama svjedoka potvrđeno da su počinili pljačku za koju ih tereti optužnica. Istakla je da su DNK tragovi optuženih nađeni u vozilu kojim je počinjena pljačka. Odbrana sva četiri optužena zatražila je oslobađajuću presudu.

Branioci Vladana Malića, Gorana Paraša i Olega Bande, Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević tvrde da je većina dokaza, a posebno DNK tragovi, prikupljena nezakonito. Kažu i da izmijenjena optužnica nema obilježja krivičnog djela i da nije poznato ko je vlasnik opljačkanog novca. Branilac Aleksandra Popovića, Aleksandra Metlić istakla je da protiv njenog branjenika nema nijednog valjanog dokaza. Tužilac je tražio da optuženima bude produžen pritvor nakon presude, a odbrana da budu pušteni na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana