Zapaljena imamova škoda u Kiseljaku

Nevena Bunić
Zapaljena imamova škoda u Kiseljaku

Kiseljak - "Škoda oktavija" imama Mustafe Pašića iz Kiseljaka planula je u garaži kod njegove porodične kuće nakon što ju je piroman zapalio na tri mjesta, koristeći krpe i novine koje je zapalio pomoću ulja i benzina.

Požar se desio u noći između srijede i četvrtka, a vatra je ugašena zahvaljujući brzoj reakciji imama i komšija koji su spriječili širenje vatrene stihije uz pomoć crijeva sa vodom.

Vatrogasci su ubrzo došli, ali nije bilo potrebe za intervencijom. Automobil je oštećen, kao i garaža koju je zahvatila vatra.

Pašić kaže da je siguran da je piroman ciljao njega i njegovu porodicu, jer je požar izbio nakon što je ispratio gosta.

Te večeri zajedno sa porodicom bio je i na proslavi Nove hidžretske godine u džamiji.

- Vratili smo se kući oko 10.30 časova, a imao sam i gosta kojeg sam ispratio oko ponoći. Čuli smo da je nešto lupilo i prvo smo pomislili da se djeca igraju. Zatim nam je dotrčao sin i rekao da nešto jako lupa. Izašao sam napolje, a komšinica mi je doviknula da mi gori garaža. Iz nje je izlazio gust dim, a auto je gorio. Branik je najvjerovatnije namjenski zapaljen kako bi rezervoar sa gorivom eksplodirao. Gorjelo je na krovu i na haubi. Dozvao sam komšije koje su mi pomogle da izguram auto iz garaže i da ugasim vatru - ispričao je Pašić.

Sljedećeg jutra na mjesto događaja došli su policajci i vještaci koji su utvrdili da je požar podmetnut i da je piroman natopio krpe i novine uljem i benzinom te izazvao požar na tri mjesta na automobilu.

Pašić kaže da ne zna ko bi njemu i njegovoj porodici mogao željeti zlo.

- Mi smo se ovdje vratili 2002. godine. Nikad ni s kim nisam imao incidenata. Družio sam se sa svima. Dobar sam sa muslimanima isto kao i sa Hrvatima, i nikad se nikome nisam zamjerio. Ne želim ni u koga prstom pokazivati, neka inspektori odrade svoje - kazao je Pašić.

Sarajevski muftija Enes Ljevaković, koji je juče posjetio imama Pašića, kazao je da ga je ovaj gnusni čin paljenja privatne svojine i napada iznenadio, ali i istovremeno rastužio.

Medžlis Islamske zajednice u Kiseljaku izrazio je zabrinutost zbog ovog nedjela, te su naglasili da očekuju od nadležnih organa da u što kraćem roku istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

Tragovi

Pašić tvrdi da je na automobilu nastala totalna šteta. Garaža je ostala puna čađi, a donekle su izgorjeli i zidovi.

- Rekli su mi da je piroman za sobom ostavio dosta tragova jer su vidljivi masni tragovi od ulja i otisci na vratima garaže. Potreseni smo, ali najbitnije je da niko nije povrijeđen - naglasio je Pašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana