Zaljubljeni filozof iz Banjaluke iznuđivao novac

Glas Srpske
Zaljubljeni filozof iz Banjaluke iznuđivao novac

Banjaluka - Protiv Predraga Timotića (35) iz Banjaluke, koji se predstavljao kao "zaljubljeni filozof", banjalučki Osnovni sud potvrdio je optužnicu zbog iznuda i hakerskih napada na banke i kompanije u inostranstvu.

Timotić je nezaposleni profesor filozofije i sociologije koji je u hakerskim napadima koristio pseudonim "zaljubljeni filozof". Prema potvrđenoj optužnici, on je od januara do decembra 2015. godine pomoću različitih dark veb servisa koristio usluge takozvanih DDOS napada putem kojih je provaljivao u informaciono-komunikacionu infrastrukturu stranih banaka i kompanija.

Na meti su mu bile neke od najvećih banaka Švajcarske među kojima su Bank UBS AG, Bank kredit Svis, Bank Julijus Bar, Bank fon Rol AG. Svi napadi bili su identični i Timotić je prvo ograničavao pristup klijenata internet mreži kompanija. Zatim bi poslao i-mejl zahtijevajući od napadnutih da mu isplate odgovarajuće iznose u digitalnoj valuti bitkoin kako bi ih odblokirao.

Timotić je u ukupno 33 hakerska napada na banke i kompanije u Švajcarskoj, SAD, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji zaradio 450 bitkoina. Protivvrijednost jednog bitkoina u vrijeme napada iznosila je 462 KM, a danas je 1.900 KM.

Dio novca je isplatio putem računa otvorenih na imena Aleksandre M. i nevjenčane supruge Dubravke M. Terete ga i za napade pod pseudonimom DD4BC, a jedan hakerski napad s tim imenom počinio je 12. juna 2015. godine. Meta je bila kompanija "Karensis direkt limited" u Londonu. Napad je trajao 35 minuta, a Timotiću je isplaćeno 30 bitkoina u tadašnjoj protivvrijednosti od 12.133 KM. Optužen je i da je slao prijeteće i-mejlove na adrese sedam banaka i kompanija u Švajcarskoj tražeći od 25 do 100 bitkoina ili će onemogućiti funkcionisanje preduzeća novim DDOS napadom. Terete ga i za napad na svjedoka u njegovom postupku zbog hakerskih napada na Aleksandru M. i policijskog inspektora Bojana S. na koje je nasrnuo ispred sjedišta MUP-a RS u Banjaluci u julu 2016. godine. O ovim optužbama on će se izjasniti 12. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana