Za ubistvo supruge pred djetetom 30 godina robije

Nebojša Tomašević
Za ubistvo supruge pred djetetom 30 godina robije

Banjaluka - Aleksandar Majkić (39) iz Gradiške osuđen je na 30 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog svirepog ubistva supruge Mirjane (40), koju je zadavio na spavanju pred očima njihovog petogodišnjeg sina.

Majkiću je presudu izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Olga Pantić. Izricanju kazne prethodilo je priznanje krivice optuženog.

Ovo je najviša izrečena zatvorska kazna u banjalučkom Okružnom sudu od 2000. godine pa naovamo.

Prema presudi Majkić je suprugu Mirjanu usmrtio 29. marta u njihovom stanu u Vidovdanskoj ulici u Gradišci. 

Navedeno je da je ubica tog dana oko 4.30 časova ušao u sobu gdje je na krevetu spavala Mirjana u zagrljaju s njihovim petogodišnjim sinom. Supruzi je sjeo na stomak, uhvatio je rukama oko vrata i počeo da je davi. Sin mu je govorio "tata, nemoj", međutim on se na to nije obazirao. Nakon što je zadavio ženu, ostao je još sat u stanu gdje je pio rakiju i pušio. Sve vrijeme s njim je bio sin koji je mu je govorio "Tata, šta si to uradio. Sad nas troje nećemo nikad ići na more".

Nakon nekog vremena sina je odveo sprat niže i ostavio pred vratima stana roditelja ubijene Mirjane, Slavka i Vere Kukrić. Rekao im je da im je ubio kćerku i nakon toga je otišao i prijavio se policiji.

Obrazlažući presudu sudija Olga Pantić je kazala da je vijeće zaključilo da je optuženi ubistvo počinio na naročito svirep  način i da nije imao obzira ni prema sinu.

- Svoju žrtvu je zadavio na spavanju dok nije mogla da se brani ili doziva u pomoć. Posebno je otežavajuće što je zločin počinio pred njihovim sinom, koju mu je govorio "Tata, šta radiš", "Tata, nemoj". Sve je to uticalo da se izrekne ova kazna dugotrajnog zatvora. Sa manjom se ne bi postigla svrha kažnjavanja - rekla je sudija Pantić.

Napomenula je da je Vijeće kod optuženog kao olakšavajuće cijenilo priznanje krivice te činjenicu da nije osuđivan.

Nakon izricanja presude vijeće je Majkiću produžilo pritvor i obavezalo ga da plati troškove suđenja od oko 3.000 maraka.

Vještačenje

Aleksandar Majkić i njegova odbrana su na ranijem ročištu nakon što je on priznao krivicu od Suda tražili da on prije izricanja kazne bude podvrgnut neuropsihijatrijskom vještačenju koje će angažovati odbrana. Vijeće je to prihvatilo. Vještak odbrane je utvrdio da je u vrijeme djela Majkić bio uračunjiv. Isti takav nalaz bio je i vještaka optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana