Za ubistvo i pljačku Nikoli V. osam godina zatvora

Nebojša Tomašević
Za ubistvo i pljačku Nikoli V. osam godina zatvora

Gradiška - Nikola V. (18) iz Gradiške osuđen je na osam godina zatvora u Osnovnom sudu u Gradišci zbog razbojništva i nanošenja teških povreda Damjanu Crnomarkoviću (20) iz Laminaca, koji je usljed toga preminuo.

Osim zbog smrti Crnomarkovića, osamnaestogodišnjaku je  izrečena kazna i zbog pljačke jedne benzinske pumpe na području Gradiške.

Pošto je on u vrijeme počinjenja krivičnih djela bio maloljetan  suđenje je kao i izricanje presude bilo zatvoreno za javnost.

Prema presudi Nikola V. je 14. decembra prošle godine, ispred kafića "Skor" u Novoj Topoli flašom u glavu udario i teško povrijedio Dejana Crnomarkovića, koji je povredama podlegao deset dana kasnije u Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banjaluka.

Očevici ovog događaja su ranije ispričali da je nastradali  Crnomarković  kobne noći bio sa društvom u jednom noćnom klubu.

- Krenuo je kući sa drugom, u trenutku dok je otvarao vrata automobila prišao mu je maloljetnik i udario ga flašom u glavu, a potom ga staklom ubo u grkljan - kazao je očevidac odmah nakon nesreće, koji je želio ostati anoniman.

Nakon nanošenja povrede, Crnomarković je odvezen u gradišku Hitnu pomoć, gdje su mu sanirali povrede te ga poslali u policiju da da izjavu. Kada je otišao u stanicu, pozlilo mu je i prebačen je u bolnicu.

Nakon jučerašnjeg izricanja presude porodica stradalog Crnomarkovića rekla je da je samo djelimično zadovoljna, jer im nikakva presuda ne može vratiti Damjana.

- Poštujemo zakone i znamo da je kazna od osam godina zakonski realna, pogotovo kada se uzmu sve okolnosti. Ne možemo reći da smo zadovoljni. Da je dobio i 80 godina bilo bi malo i nama to ne bi značilo ništa, jer našeg Damjana više nema - istakli najbliži Damjanovi rođaci.

Zbog zatvorenosti za javnost ovog slučaja nisu navođeni detalji presude niti sudsko obrazloženje.

Protesti

Suđenje maloljetnom Nikoli V. i cijeli ovaj slučaj obilježili su protesti mještana Laminaca. Oni su početkom maja tokom održavanja pripremnog ročišta za suđenje Nikoli V. organizovali protestnu štenju u centru Gradiške. Na taj način tražili žestoku kaznu za ubistvo Damjana Crnomarkovića i pokretanje borbe protiv nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana