За девет мјесеци 98 погинулих у саобраћајним несрећама

Срна
За девет мјесеци 98 погинулих у саобраћајним несрећама

Бањалука - За девет мјесеци ове године у Републици Српској погинуло је 98 људи у саобраћајним несрећама, те је потребно константно радити на унапређењу безбједности саобраћаја и подизању свијести код грађана о значају безбједне вожње, речено је данас у Бањалуци на почетку Међународне конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници".

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић рекао је да је евидентирано повећање броја погинулих у односу на исти период прошле године, када их је било 80, док је за цијелу 2017. годину било 115 погинулих.


Он је рекао да ресорно министарство није задовољно реализацијом циљева из стратегије која регулише ову област, због чега надлежни и даље морају да раде на побољшању услова за бољу безбједност у саобраћају.

Трнинић је напоменуо да је у протеклом периоду било издвајано један одсто од укупних средстава осигуравајућих кућа у Српској за унапређење безбједности сабраћаја, те изразио жаљење што Народна скупштина Српске није подржала иницијативу ресорног министарства да та пракса буде настављена.

"У протеклом периоду прикупљено је 2,8 милиона КМ по том основу. Нећемо одустати од те иницијативе у будућности", рекао је Трнинић новинарима.

Он је додао да се с циљем реализације стратегије за безбједност саобраћаја спроводи низ едукативних, превентивних, али и репресивних акција, те да се ради на побољшању путне инфраструктуре.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је најчешћи узрок страдања на путевима Републике Српске неприлагођена брзина кретања возила.

"Око 30 одсто лица страдало је због слијетања возила са коловоза, а 20 одсто њих су млади између 21 и 30 година", навео је Радовић.

Он је додао да је ове године посебно неповољан по броју погинулих био август, када је било 24 погинулих, те напоменуо да су јули и август иначе мјесеци са најнеповољнијом статистиком.

Према његовим ријечима, двије такозване црне тачке са највећим бројем погинулих на бањалучкој регији су путни правац Клашнице-Прњавор и Клашнице-Нова Топола-Градишка.

На двовдневној конференцији учествоваће око 280 учесника из региона и Европе, биће представљено 35 реферата, те одржано 10 уводних излагања.

Појединцима који су дали допринос унапређењу безбједности саобраћаја, као и спонзорима који подржавају кампање Агенције биће додијељена признања. /крај/ба/мђ/фото/видео

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана