Za bombaški napad Beriću i Saviću dobili 19 godina robije

Nebojša Tomašević
Za bombaški napad Beriću i Saviću dobili 19 godina robije

Banjaluka - Nenad Berić (37) i Aleksandar Savić (38) iz Banjaluke sa Republičkim tužilaštvom su zaključili sporazume o krivici u kojima su priznali da su pokušali da ubiju bivšeg profesora Spasu Šakotu, te pristali da im se izrekne ukupno 19 godina zatvora zbog toga.

Sporazumom je predviđeno da Berić zvani Bera kiselina bude  osuđen na 10, a Savić na devet godina robije. Osim ovoga predviđeno je da se Beriću oduzme i 30.000 KM koje je dobio od Šakote  da bi mu sredio u sudu oslobađanje od optužbi za polno uznemiravanje. Oba optužena pristali su i da plate troškove suđenja i nadoknade štetu drugim oštećenim u ovom napadu. Berića tužilaštvo tereti da je naručio ubistvo Šakote, a Savića da je profesora pokušao ubiti tako što je postavio četiri bombe pod njegov "mercedes" u banjalučkom naselju Rebrovac.

Šakota je ranije osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama, a toj presudi je, kako je on ranije rekao, prethodilo Berićevo uvjeravanje da će biti oslobođen ako plati 30.000 KM. Kada to nije ispunjeno, Šakota je tražio novac nazad, pa je Berić kako bi zadržao novac organizovao bombaški napad. Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Pane Gavrić odlučilo je da će sporazume razmatrati danas.

Prema optužnici Berić je tokom 2016. i 2017. godine od Šakote uzeo 30.000 maraka, obećavši da će mu izdejstvovati oslobađajuću presudu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodio pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjaluci. Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati novac. U namjeri da zadrži novac, Berić je  podstrekao Savića i naručio ubistvo Šakote. Nakon što je Savić pristao, Berić mu je predao četiri bombe koje je on lani 3. oktobra oko ponoći postavio na sva četiri točka profesorova "mercedesa" u naselju Rebrovac. Do eksplozije je došlo tog dana oko 10.30 časova kada je Šakota pokrenuo vozilo. Tada su lakše povrijeđeni on i slučajni prolaznik, a bili su ugroženi životi još osam osoba, među kojima  dvoje male djece te je oštećeno više vozila i zgrada ispred koje se sve desilo.

Oštećeni

Pane Gavrić je prije razmatranja sporazuma o priznanju krivice optuženih zatražio je da se saslušaju svi oštećeni u bombaškom napadu. Juče je saslušano osam svjedoka koji su izjavili traže nadoknadu štete. Duško Partalo kazao je da mu je izgorio automobil sa alatom čime mu je pričinjena šteta od oko 30.000 KM. Ilija Jokić, koji je ranjen, kazao je da mu je pričinjena šteta i na autu od oko 500 KM, dok se nije mogao izjasniti koliku nadoknadu traži zbog povreda. Odštetu je zatražio i Zoran Kovačević koji je istakao da je u trenutku napada u blizini mjesta eksplozije bio s djetetom koje je kao i on doživjelo strah.  Dijete mu, kaže on, od tada ima poremećaj u spavanju i ponašanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana