Vuković i Matijaš švercovali heroin vrijedan 50.000 KM

Nebojša Tomašević
Vuković i Matijaš švercovali heroin vrijedan 50.000 KM

Banjaluka - Vanja Vuković (32) i Nemanja Matijaš (34) iz Prijedora optuženi su za šverc blizu kilogram heroina vrijednog oko 50.000 maraka, a optužnicu protiv njih potvrdio je i banjalučki Okružni sud.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo oni su drogu krijumčarili u "pasatu" skrivenu u filteru za vazduh.

U optužnici se navodi da su njih dvojica nabavili heroin od njima poznate osobe, s namjerom da ga rasprodaju na području Banjaluke.

- Namjera im je bila da drogu prodaju preprodavcima i konzumentima, ali su u tome spriječeni kada ih je uhapsila policija. Prilikom pretresa "pasata 5" droga je pronađena skrivena ispod haube u kućištu za filter vazduha. Paket je bio obezbijeđen i pričvršćen šarafima - navodi se u optužnici banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Istraga u ovom slučaju završena je za manje od mjesec, a optužnica je podignuta 4. septembra.

Prema nezvaničnim informacijama, Vukovića i Matijaša policija je pratila duže vrijeme, jer je imala dojavu da se bave švercom narkotika. Tako su u veoma kratkom roku prikupljeni dokazi protiv njih.

Akciju njihovog hapšenja izvela je 9. avgusta Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor.

Vuković i Matijaš poznati su policiji po činjenju krivičnih djela. Vuković je 2007. godine osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe opojne droge  u tadašnjem Centru javne bezbjednosti Banjaluka Gorana Mikanovića. Prema toj presudi Vuković je za miniranje vozila dobio 500 maraka. U presudi se navodi da su ovaj napad dogovorili Marko Momić i Nenad Kokanović. Momić je kasnije odustao od postavljanja eksploziva pod vozilo, ali je angažovao Vukovića, koji je pristao da to uradi.

Pritvor

Nakon hapšenja osumnjičenim Vanji Vukoviću i Nemanji Matijašu određen je jednomjesečni pritvor u banjalučkom Okružnom sudu.

Prema tom rješenju pritvor im može trajati do 9. septembra.

Okružno tužilaštvo je uz optužnicu banjalučkom Okružnom sudu dostavilo i prijedlog da se optuženima produži pritvor. Sud će odluku donijeti prije isteka pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana