Vođa boračkih protesta organizovao prostituciju

Nebojša Tomašević
Vođa boračkih protesta organizovao prostituciju

Sarajevo - Vođa prošlogodišnjih protesta boraca Federacije BiH Selvedin Bulbul (44) i njegove prijateljice Selma Delić (32) i Arnela Ožegović iz Sarajeva uhapšeni su u policijskoj akciji "Neon" zbog sumnje da su organizovali prostituciju i zbog pranja novca.

Prema nezvaničnim informacijama tokom akcije pretreseni su noćni klub "Orlando" u sarajevskom naselju Dobrinja i stan koji koristi Bulbul, a tom prilikom "na djelu" je zatečena jedna od njegovih "štićenica" (21) sa Pala.

Akciju "Neon" sproveli su pripadnici Federalne uprave policije i ona je započela utorak uveče kada je uhapšen Bulbul. Njegova saradnica Arnela Ožegović od ranije je poznata policiji jer je pucala na svog momka Veldina Šeraka iz pištolja 2014. godine.

Iz FUP-a je, navodeći inicijale, saopšteno da ih terete za navođenje na prostituciju, trgovinu ljudima i pranje novca. Istakli su da je akcija izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u čiju nadležnost će biti predati osumnjičeni.

- Uhapšene teretimo da su od 2009. do 2018. godine radi pribavljanja protivpravne imovine koristi organizovali, navodili i podsticali veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga. Više detalja za sada ne možemo da kažemo jer traje istraga - kazala je portparol sarajevskog Tužilaštva Azra Bavčić.

Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da su Bulbul i njegova saradnica organizovali prostituciju u noćnom klubu "Orlando" koji se nekada navodno zvao i "Plejboj".

- Lično ili posredstvom drugih osoba pronalazili su djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata. Sve se odvijalo pod strogom tajnošću, a usluge tih djevojaka koristilo je više osoba - kazao je izvor blizak istrazi.

U javnosti su se i ranije pojavljivale priče da se Bulbul sumnjiči za organizovanje prostitucije što je on negirao.

- To su laži, a oni će vidjeti ko je krao i podvodio djevojke kada izađemo pred Federalnu Vladu - govorio je tada Bulbul. 

Prema nepotvrđenim informacijama Bulbul se i tokom rata bavio sličnim poslom i navodio djevojke na prostituciju  koje su  nuđene njegovim poznanicima.

Sve se odvijalo u jednom stanu na Dobrinji, a posao se nakon rata "preselio" i u obližnji kafić.

Bulbul je široj javnosti postao poznat kao predstavnik boraca Armije BiH na protestima koji su održani ispred zgrade Vlade FBiH 2016. godine. Tada se borio za prava ove populacije i govorio je da je sa 17 godina godina otišao u rat. On je od ranije poznat policiji i osuđivan je. Predsjednik FBiH Živko Budimir ga je pomilovao nakon što je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog neovlašćenog držanja i nošenja oružja. Zatvorska kazna mu je krajem 2011. godine zamijenjena uslovnom.

U akciji "Neon" učestvovala je i Poreska uprava FBiH. Pripadnici ove ustanove su po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu preduzimali  aktivnosti iz svoje nadležnosti. Oni  navodno "češljaju" pronađenu dokumentaciju.

Oduzeto oružje

Iz Federalne uprave policije saopšteno je da su u okviru akcije "Neon" pretresene tri lokacije.

- Tom prilikom pronađeno je oružje, sef sa većom količinom novca, razni medikamenti, mobilni telefoni i SIM kartice. Zaplijenjeni su i notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima - saopšteno je iz FUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana