Вехабија убио двојицу из освете

Небојша Томашевић
Вехабија убио двојицу из освете

Приједор - Зикрија Кркић из Трнопоља код Приједора који је осумњичен да је убио Мухарема Балића (62) и Алмира Реџића (48) у том мјесту, бранио се ћутањем током саслушања у бањалучком Окружном тужилаштву.

Ово је потврдио његов адвокат Бајро Авдић и рекао да Кркић није никада признао убиство почињено 28. јула.

Осумњичени Кркић је у Трнопољу познат као особа која се повезује са вехабијским покретом.

Против Кркића је послије саслушања у бањалучком Окружном тужилаштву предложен једномјесечни притвор. Њега сумњиче за тешко убиство и недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Приједлог притвора је достављен Окружном суду који треба да донесе одлуку о томе да ли ће га прихватити или не. Кркић је осумњичен да је Балића и Реџића усмртио у понедјељак, 28. јула, нешто послије 23 часа у кафићу "Сан" у Трнопољу испаливши у њих 10 метака из аутоматске пушке. Четири хица погодила су Балића, а шест Реџића. Обдукцијом њихових тијела је утврђено да је Балић задобио четири прострелне ране грудног коша. На тијелу Реџића пронађено је шест прострелних рана, а на њега је убица пуцао с леђа. Обојици су пројектили оштетили срце и плућа, што је узрок смрти.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Центра јавне безбједности Приједор Радомир Дукић раније је изјавио да је по досадашњим информацијама полиције, освета мотив за убиство.

- Раније смо рекли да су искључени као мотиви убиства користољубље, вјерска и национална мржња и нетрпељивости, а освета је била усмјерена према млађој жртви - рекао је Дукић на ванредној прес-конференцији у Приједору.

Тијела убијених Балића и Реџића пронашао је власник кафића Ирфан Реџић који је чуо пуцње и видио бијели аутомобил како се удаљава с мјеста злочина. Непосредно прије убиства Балић и Реџић су остали сами у кафани да испију пиће, а Ирфан им је дао кључ и отишао раније.

Према незваничним информацијама, Кркић је након убиства када је бјежао рекао: "Нећеш више ни код Србина, ни код муслимана".

Током истраге убиства полиција је пронашла четири пушке, бомбу и већу количину муниције. Пронађене су чауре на мјесту догађаја чијим вјештачењем и вјештачењем оружја је откривено да је убиство починио Кркић.

Извор близак истрази је рекао да је Кркић желио да убије Реџића са којим је раније био у сукобу. Наиме Кркић је сумњичио Реџића да је провалио и опљачкао његову кућу, а то није доказано. Прошле године Кркић и Реџић су имали и сукоб у вези са саобраћајном несрећом. Реџићева супруга је рекла да се сјећа да је он прије неколико мјесеци имао саобраћајну несрећу и да му је пријећено, али то није схватила озбиљно.

Овај злочин узбуркао је страсти у Приједору, а бошњачки политичари су на дан убиства одмах за све окривили Србе.

Похвале

Овај злочин откривен је за свега три дана истраге, 31. августа након бројних привођења и вјештачења трагова и оружја. У четвртак је полиција осим Зикрије Кркића привела још три особе које су касније пуштене.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић похвалио је ефикасну истрагу полиције и тужилаштва.

- Могу да похвалим рад ЦЈБ Приједор, Управе криминалистичке полиције и Криминалистичко-техничког центра са Окружним тужилаштвом. Захваљујући њиховом раду и упорности дошло се до материјалних доказа који повезују мјесто извршења кривичног дјела са извршиоцем - рекао је Васић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана