Vatrena stihija odnosi živote i imovinu

Nebojša Tomašević
Vatrena stihija odnosi živote i imovinu

Banjaluka - Požari koji su posljednjih dana učestali širom BiH načinili su veliku štetu i odnijeli nekoliko života. Samo u novembru i početkom decembra u vatrenoj stihiji stradale su tri osobe, a izgorjelo je nekoliko pomoćnih objekata.

Na Mostarskom raskršću u Blažuju, nedaleko do Sarajeva, juče je gorjela vulkanizerska radnja, koja se nalazi u sklopu privatne kuće. Nije bilo povrijeđenih. U Tuzli je dan ranije izbio požar u kojem je oštećen pomoćni objekat porodične kuće. Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

U požarima koji su tokom novembra izbili u kućama život su izgubili Nenad Koralija (43) iz Prijedora, Slobodan Semberović iz Prnjavora i još neidentifikovani muškarac u Mostaru.

Pretpostavlja se da su oni stradali kada se vatra rasplamsala dok su spavali čvrstim snom.

Požar u kome je stradao Koralija izbio je 3. novembra 40 minuta poslije ponoći na kući njegovog brata u kojoj je on živio. Semberović je stradao dvadesetak dana kasnije u požaru koji je izbio u njegovoj kući u Donjoj Ilovi kod Prnjavora. Kuća je bila trošna i stara, a u njoj nije bilo ni struje pa se sumnja da je uzrok nepažnja prilikom loženja vatre.

Ugljenisano tijelo nepoznatog muškarca u Mostaru pronađeno je 1. decembra u izgorjeloj napuštenoj kući u Šantićevoj ulici.

Uzroci izbijanja vatre ni u jednom slučaju nisu tačno utvrđeni. U nekoliko slučajeva sumnja pada na elektroinstalacije, a u slučaju stradanja Semberovića i muškarca u Mostaru pretpostavlja se da je uzrok nepažnja prilikom loženja vatre.

Materijalna šteta koja je pričinjena u požarima procjenjuje se na više stotina hiljada maraka.

Samo u požaru koji je 26. novembra izbio na imanju Miladina Đurića iz Srednje Šnjegotine kod Čelinca pričinjena je šteta od oko 40.000 maraka. Vatrena stihija izbila je na štali ovog poljoprivrednika i progutala je dva konja, deset svinja i veću količinu alata i sijena.

Stručnjaci upozoravaju da nepažnja, nepreduzimanje preventivnih mjera zaštite kao što su provjera ispravnosti elektroinstalacija i neuočavanje vatre na vrijeme dovode do katastrofalnih posljedica.

Vještak zaštite na radu i protivpožarne zaštite Nenad Stanišić kaže da je jedan od najčešćih uzroka požara nepažljivo loženje vatre, loše elektroinstalacije te neugašene cigarete.

- Dešava se da ljudi nalože jaku vatru i zaspu pa se nešto zapali ili da ne primijete da im je ispala cigareta ili žižak. Vatra nekada zna da tinja satima prije nego što bukne - rekao je Stanišić.

Dodao je da varnicu često mogu baciti neispravne elektroinstalacije, a izbijanje vatre u ovom slučaju ekstremno brzo se širi.

Upravo to je uzrok tragedije koja se desila u aprilu kada su u požaru u Bijeljini život izgubili supružnici Srpko (72) i Slobodanka (70) Pelemiš. Iz policije je saopšteno da je vatra buknula zbog kratkog spoja na utikaču produžnog kabla koji je bio uključen u utičnicu u kući nastradalih.

Neophodna obuka

Nenad Stanišić smatra da je s ciljem zaštite od požara i preventivnog djelovanja potrebno obučiti stanovništvo da zna kako da se ponaša kad bukne vatra.

- Nažalost, nema zakonske regulative koja bi omogućila obuku građana kako da se nose sa požarima. Ljudima treba neko da objasni da je neophodno da provjeravaju ispravnost elektroinstalacija i drugih uređaja koji mogu izazvati vatru, ali i da znaju kako da je ugase kada već bukne - rekao je Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana