Ватрена стихија односи животе и имовину

Небојша Томашевић
Ватрена стихија односи животе и имовину

Бањалука - Пожари који су посљедњих дана учестали широм БиХ начинили су велику штету и однијели неколико живота. Само у новембру и почетком децембра у ватреној стихији страдале су три особе, а изгорјело је неколико помоћних објеката.

На Мостарском раскршћу у Блажују, недалеко до Сарајева, јуче је горјела вулканизерска радња, која се налази у склопу приватне куће. Није било повријеђених. У Тузли је дан раније избио пожар у којем је оштећен помоћни објекат породичне куће. Повријеђених није било, али је причињена велика материјална штета.

У пожарима који су током новембра избили у кућама живот су изгубили Ненад Коралија (43) из Приједора, Слободан Семберовић из Прњавора и још неидентификовани мушкарац у Мостару.

Претпоставља се да су они страдали када се ватра распламсала док су спавали чврстим сном.

Пожар у коме је страдао Коралија избио је 3. новембра 40 минута послије поноћи на кући његовог брата у којој је он живио. Семберовић је страдао двадесетак дана касније у пожару који је избио у његовој кући у Доњој Илови код Прњавора. Кућа је била трошна и стара, а у њој није било ни струје па се сумња да је узрок непажња приликом ложења ватре.

Угљенисано тијело непознатог мушкарца у Мостару пронађено је 1. децембра у изгорјелој напуштеној кући у Шантићевој улици.

Узроци избијања ватре ни у једном случају нису тачно утврђени. У неколико случајева сумња пада на електроинсталације, а у случају страдања Семберовића и мушкарца у Мостару претпоставља се да је узрок непажња приликом ложења ватре.

Материјална штета која је причињена у пожарима процјењује се на више стотина хиљада марака.

Само у пожару који је 26. новембра избио на имању Миладина Ђурића из Средње Шњеготине код Челинца причињена је штета од око 40.000 марака. Ватрена стихија избила је на штали овог пољопривредника и прогутала је два коња, десет свиња и већу количину алата и сијена.

Стручњаци упозоравају да непажња, непредузимање превентивних мјера заштите као што су провјера исправности електроинсталација и неуочавање ватре на вријеме доводе до катастрофалних посљедица.

Вјештак заштите на раду и противпожарне заштите Ненад Станишић каже да је један од најчешћих узрока пожара непажљиво ложење ватре, лоше електроинсталације те неугашене цигарете.

- Дешава се да људи наложе јаку ватру и заспу па се нешто запали или да не примијете да им је испала цигарета или жижак. Ватра некада зна да тиња сатима прије него што букне - рекао је Станишић.

Додао је да варницу често могу бацити неисправне електроинсталације, а избијање ватре у овом случају екстремно брзо се шири.

Управо то је узрок трагедије која се десила у априлу када су у пожару у Бијељини живот изгубили супружници Српко (72) и Слободанка (70) Пелемиш. Из полиције је саопштено да је ватра букнула због кратког споја на утикачу продужног кабла који је био укључен у утичницу у кући настрадалих.

Неопходна обука

Ненад Станишић сматра да је с циљем заштите од пожара и превентивног дјеловања потребно обучити становништво да зна како да се понаша кад букне ватра.

- Нажалост, нема законске регулативе која би омогућила обуку грађана како да се носе са пожарима. Људима треба неко да објасни да је неопходно да провјеравају исправност електроинсталација и других уређаја који могу изазвати ватру, али и да знају како да је угасе када већ букне - рекао је Станишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана