Uzgojili više od 750 kilograma marihuane

Nebojša Tomašević
Uzgojili više od 750 kilograma marihuane

Lukavac - Jovan Mirosavljević (54) iz Pelagićeva, Amir Šiljković (46) i Alen Muharemović (29) iz Lukavca, te Emir Turkušić (40) iz Gračanice optuženi su za šverc narkoticima i uzgoj više od 750 kilograma marihuane.

Vrijednost ove droge na crnom tržištu procjenjuje se na više od dva miliona maraka. Optužnicu protiv pomenute četvorke podiglo je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, a potvrdio opštinski sud u Lukavcu.

Prema optužnici oni su prodavali marihuanu, koju je proizvodio optuženi Mirosavljević i nabavljao Turkušić, mušterijama na području Lukavca i Tuzlanskog kantona od maja do oktobra prošle godine. Osim marihuane pojedini optuženi prodavali su i heroin. U optužnici je navedeno da je svaki od njih imao ulogu u nabavci i švercu narkotika.

Mirosavljevića terete da je od maja do oktobra 2017. godine u  Pelagićevu proizvodio veće količine marihuane koju  je pakovao i  prodavao većem broju osoba u Tuzlanskom kantonu.

Šiljkovića optužnica tereti da je u više navrata od Mirosavljevića, ali i drugih osoba kupovao marihuanu, a zatim je prenosio i prodavao širom Tuzlanskog kantona.

Kod njega je prilikom hapšenja pronađen kilogram marihuane spremne za prodaju. Turkušić je, kako je navedeno u optužnici, nabavljao marihuanu koju je zatim vagao i pakovao i prodavao. Isti "posao" obavljao je i Muharemović koji je osim marihuane u Lukavcu nabavljao i heroin, te ga preprodavao mušterijama na ulici. Prilikom prodaje droge oni su unaprijed sa kupcima dogovarali mjesto i vrijeme sastanka, kao i cijenu. Za drogu su u razgovorima koristili riječi i slengove "ovo", "ono", "isto", "šabloni", "veliko", "predračun", "trčanje", "pušenje", "top".

Ova grupa optuženih švercera narkoticima otkrivena je  u oktobru lani kada je u dva navrata pronađeno oko 755 kilograma marihuane. Prvo je 20. oktobra u akciji MUP-a Tuzlanskog kantona i Policijske uprave Bijeljina zaplijenjeno 15 kilograma marihuane na području Lukavca, Pelagićeva i Gračanice. Tada su lisice na ruke stavljene Mirosavljeviću, Šiljkoviću i Turkušiću. Deset dana kasnije na imanju pokojnog Pere Mirosavljevića u selu Samarevac kod Pelagićeva, koje je koristio optuženi Jovan Mirosavljević, otkriveno je oko 740 kilograma marihuane.

Tada je pronađeno i više od 700 osušenih stabljika marihuane. Droga je pronađena u vozilu optuženog i na tavanu kuće u pomenutom imanju. Tokom istrage policija je saopštila da je ova kuća služila kao "štek", odnosno skladište u kojem je indijska konoplja sušena i pripremana za distribuciju.

Sva četvorica optuženih su ranije dolazili u sukob sa zakonom i osuđivani su. Pronalazak 740 kilograma marihuane kod Pelagićeva je rekordna zapljena ove droge u posljednjoj deceniji. Prije ovog otkrića najviše marihuane pronađeno je 2013. u selu Miloševci kod Laktaša. Tada je policija otkrila plantažu sa oko tonu sirove indijske konoplje. Zasad je bio skriven usred šume, koja je 10 kilometara udaljena od centra Laktaša i šest od najbližeg puta.

Cijene

U optužnici je navedeno da je optužena četvorka marihuanu zavisno od količine prodavala po 140, 200, pa do 2.000 maraka po jednoj prodaji.

Inače cijena marihuane na ulici, kako je prilikom pronalaska droge u Pelagićevu rekao načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić,  kreće oko 10 maraka za gram do 3.000 maraka za kilogram. Osim marihuane prodavan je i heroin čija cijena na crnom tržištu se kreće od 40 do 60 maraka po gramu, dok se kilogram ove droge pedestodstotne čistoće može naći za oko 20.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana