Uzgajao s ujakom marihuanu i zaradio sedam godina robije

Nebojša Tomašević
Uzgajao s ujakom marihuanu i zaradio sedam godina robije

Banjaluka - Zoran Mikić (49) iz Srpca osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na sedam godina zatvora zbog uzgoja 501 stabljike marihuane.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, a u izrečenu kaznu Mikiću je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Ova mjera mu je nakon izricanja presude produžena.

Prema presudi, Mikić je drogu uzgajao tokom 2014. godine s ujakom Vojom Balabanom (59), koji je osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice.

Mikić je proglašen krivim jer je 2014. instalirao specijalnu laboratoriju za uzgoj narkotika. Tim poslom se bavio sve do septembra iste godine, a tada je otišao na rad u Njemačku pa je uzgoj narkotika prebacio na ujaka Balabana. Laboratorija za uzgoj bila je instalirana na tavanu kuće i u pomoćnom objektu u Malom Razboju kod Srpca koju je koristio Mikić, a koja je vlasništvo njegovog strica i u njoj niko nije boravio.

Uzgoj droge u toj kući trajao je sve do 4. oktobra 2014. godine kada je policija otkrila laboratoriju. Tada je pronađena i zaplijenjena 501 stabljika indijske konoplje visine od 10 do 150 centimetara. Od ove biljke se dobija droga marihuana. Osim narkotika, u kući je pronađena i specijalna oprema, odnosno 41 natrijumova lampa, 14 reflektujućih lampi, pet raznih ventilatora, pet radijatora za grijanje vazduha, kao i četiri razna filtera za vazduh.

Pronađeni su i elektrokablovi, te 40 litara sredstva koje pospješuje rast i cvjetanje biljaka, pesticidi, saksije i oprema za presađivanje rasada.

Tokom suđenja u ovom slučaju policijski inspektor Branislav Jeftić iz Srpca je pojasnio da je narko-dilere odala Balabanova nevjenčana supruga Lidija T. Prema Jeftićevom svjedočenju, ona je u policiju došla 2. oktobra 2014. godine i kazala da se na imanju Mikića nalazi laboratorija za uzgoj indijske konoplje.

- Nisam joj vjerovao, ali je opisala kako se marihuana uzgaja, zalijeva, đubri. Poslata je ekipa na teren koja je otkrila laboratoriju u kući koju je koristio optuženi Mikić. U blizini je uhapšen optuženi Balaban - kazao je ranije inspektor Jeftić.

Vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić u sudu je ranije kazala da je vještačenjem utvrdila da biljke koje su oduzete od Balabana i Mikića sadrže psihoaktivnu supstancu i da se radi o kanabisu.

Sporazum

Vojo Balaban ranije je osuđen na dvije godine zatvora na osnovu sporazuma koji je zaključio s Okružnim tužilaštvom.

On je u tom sporazumu priznao da je sa sestrićem Zoranom Mikićem po njegovom uputstvu uzgajao indijsku konoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana