Умјетници окупљени на Дучићевом путу

Ратомир Мијановић
Умјетници окупљени на Дучићевом путу

Требиње - Пјесничком вечери "На Дучићевом путу" у позоришној сали Културног центра спуштена је завјеса на Дучићеве вечери поезије у Требињу.

У завршном поетско-музичком програму манифестације у недјељу увече своје стихове Дучићу у част казивали су пјесници Радомир Андрић, Дејан Алексић, Мошо Одаловић, Селимир Радуловић, Ранко Прерадовић, Зоран Радисављевић, Мићо Цвијетић, Зоран Костић, Олгица Цице и Новица Телебак.

У сценско-музичком програму наступили су: Хор "Јединство" из Бањалуке, првак Опере београдског Народног позоришта Дејан Максимовић, глумица београдског Народног позоришта Биљана Ђуровић, вокални и извођач на кавалу Катарина Гојковић и пијанисткиња Невена Живковић. Најјужнији град Српске широм је отворио врата пјесницима и умјетницима других профила.

У Музеју Херцеговине отворена је документарна изложба "Милутин Миланковић - живот и дјело", чији је циљ популаризација лика и дјела научника, академика и професора Универзитета у Београду Милутина Миланковића.

- Миланковић, великан који је задужио не само српску него и свјетску цивилизацију, дуго година био је заборављен и запостављен, неправедно, нељудски, несрпски - рекао је потпредсједник Удружења "Милутин Миланковић" Слободан Стојановић.

У Народној библиотеци Требиње промовисана је монографија "Књижевници и политика у Српској култури 1804 - 2014" професора Зорана Аврамовића из Београда.

Пјесник Селимир Радуловић из Новог Сада истакао је да је ова монографија добродошла у српску културу јер је веома драгоцјена.

- Књига која говори о сусрету културе и политике. То су две различите делатности. Политика је нешто што одређује судбину свих нас. Има филозофа који кажу да је то најважнија делатност. А култура, односно књижевност је оно што нас темељно гради - казао је Радуловић додајући да је аутор монографије покушао да прикаже који су то писци у минула два вијека учествовали у политичким догађањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана