Украли ауто па изнудили 100.000 КМ

Небојша Томашевић
Украли ауто па изнудили 100.000 КМ

Сарајево - Држављанин Србије Енис Растодер (28), те Армин Ћатић (27) и Б. Д. (25) из Сарајева ухапшени су због сумње да су опљачкали једног сарајевског бизнисмена, а затим од њега изнудили 100.000 КМ.

Њима су лисице на руке стављене у недјељу поподне у акцији “Коинтс” Федералне управе полиције. Након испитивања Растодер и Ћатић јуче су предати у надлежност Кантоналног тужилаштва Сарајево, док је осумњичени Б. Д. пуштен на слободу.

- Ухапшене теретимо да су у јуну 2018. године починили разбојништво над власником приватне фирме из Сарајева. Након тога су од исте особе изнудили 100.000 КМ. Током истраге откривено је да су осумњичени припремали поновну изнуду, односно да од исте жртве изнуде 120.000 КМ - саопштено је из ФУП-а.

Додали су да су током акције “Коинтс” пронашли и одузели аутомобил вриједан 40.000 КМ, као и одређену количину наркотика и новца. У полицији су истакли да ради истраге овог случаја не могу откривати више детаља о акцији, нити ко је жртва изнуђивача.

Акција “Коинтс” изведена је под надзором сарајевског Кантоналног тужилаштва, а у њој су учествовали припадници Специјалне јединице и Јединице за подршку ФУП-а.

- Тужилаштву су предата два лица које полиција сумњичи за изнуду и разбојништво. Након што их тужилац саслуша, одлучиће да ли ће за њих тражити притвор и које мјере ће бити предузете. Више детаља и информација за сада не можемо да откивамо с циљем заштите истраге - казала је портпарол сарајевског тужилаштва Азра Бавчић.

Иако из полиције и тужилаштва нису саопштени никакви детаљи, незванично се могло чути да су осумњичени током пљачке бизнисмена у јуну пронашли нешто на основу чега су му изнуђивали новац.

- Они су бизнисмену пријетили да ће га повриједити и чак и убити, а пријетили су и његовој породици. Истражује се на основу чега су они од њега успјели да изнуде толики новац, да ли су о њему нешто сазнали или је жртва бојећи се за свој и живот чланова своје породице испуњавала њихове захтјеве. Наводно су му украли ауто и за њега тражили откуп - казао је извор близак истрази.

Осумњичени Растодер је родом из Пећи на Косову, али већ дуже вријеме борави и живи у Сарајеву.

Дрога и оружје

Енис Растодер познат је по шверцу наркотика, али и неовлашћеном држању оружја и другим тешким кривичним дјелима. Током 2012. године код њега у стану сарајевска полиција је пронашла око три килограма марихуане и арсенал оружја. Растодер је у стану имао и осам пиштоља, два ручно прављена “пиштоља оловке”, 249 метака разног калибра, снајпер, калашњиков у дијеловима, цијев са затварачем пушке М48, оквир “хеклера”, четири пригушивача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана