Ukinuto rješenje o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića

Srna
Ukinuto rješenje o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića

Sarajevo - Vrhovni sud Federacije BiH /FBiH/ ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Bihaću o puštanju iz pritvora premijera Unsko-sanskog kantona u tehničkom mandatu Hamdije Lipovače i preduzetnika Alena Gluhalića – potvrdio je Lipovačin advokat Salih Hodžić.

Oni su osumnjičeni za malverzacije tokom rekonstrukcije Sportsko-rekreativnog centra "Stens" u Bihaću.

Hodžić smatra da, zbog stupanja na snagu federalnog Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala 1. februara, odlučivanje o sudbini njegovog branjenika trebaju preuzeti Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo.

Lipovača i Gluhalić ostaće na slobodi dok ne bude doneseno novo rješenje.

Federalni mediji navode da su oni pušteni bez ikakvih uslova i mjera zabrane.

Lipovača i Gluhalić uhapšeni su 17. decembra prošle godine.

Lipovača je tada obavljao funkciju načelnika opštine Bihać, a Gluhalić je bio vlasnik građevinske firme "Agra" iz Bihaća.

Prema nalazima istražioca, Lipovača je kao načelnik opštine Bihać, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, potpisao više aneksa ugovora i ugovor o izvođenju dodatnih radova na rekonstrukciji "Stensa" i na taj način je uvećan iznos investicije, odnosno zarada građevinske kompanije.

Prema prvobitnom ugovoru, izgradnja je trebalo da košta 810.000 KM, ali je nakon navedenih aneksa vrijednost projekta porasla na čak 1,7 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana