Укинута казна Марковићу за напад на жену

Небојша Томашевић
Укинута казна Марковићу за напад на жену

Бањалука - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду бањалучког Окружног суда којом је Слободан Марковић (57) из Бањалуке осуђен на пет година затвора због покушаја убиства суграђанке Биљане Кесеровић и предмет је враћен на ново суђење.

Секретар Врховног суда Јелена Деспотовић казала је да је пресуда укинута након што је вијеће уважило жалбе одбране оптуженог. Истакла је да ће овај предмет бити враћен бањалучком Окружном суду на ново одлучивање, али није наводила детаље због којих  је пресуда укинута.

Марковићев адвокат Миљкан Пуцар у жалби је раније истакао да се у овом случају не ради о покушају убиства.

- Овдје је почињен велики број повреда судског поступка и учињена неправда према оптуженом. Ништа што му иде у прилог у првостепеној пресуди није узето у обзир, а прихваћене су све тезе Тужилаштва. Марковић не бјежи од одговорности и неспорно је да је жена повријеђена, али он није имао намјеру да је убије. Да би се утврдила права истина, потребно је укинути пресуду и предмет вратити на ново суђење - казао је раније Пуцар.

Марковић је истакао да се каје због свега и да нема ријечи које би могле изразити његово жаљење. Тужилаштво је, с друге стране, у овом случају тражило оштрију казну.

Марковића терете да је Кесеровићеву напао 5. децембра 2016. године у подземној гаражи у бањалучкој улици Светозара Марковића. Наводи се да је злочин испланирао и под точак њеног “пежоа 308” поставио комад дрвета како не би могла покренути возило. Напао ју је и брутално претукао дрвеном палицом дугом 73 центиметра која је била обложена најлоном. Покушао ју је угурати у возило, али није успио, па јој је стао ногом за врат и наставио да је туче клечећи на њој.

Ухватио је за врат и завезао јој је платно преко уста да не би викала, али га  је она скинула и почела да дозива у помоћ. Њену вриску чуо је комшија Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић, који су случајно наишли. Он је тада почео да бјежи, али су они успјели да га савладају и задрже до доласка полиције. Марковић је бивши директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.+++

Притвор

Слободан Марковић је након злочина притворен, а одлуком Врховног суда РС пуштен је из притвора у децембру прошле године. Бањалучко Окружно тужилаштво незадовољно је овом одлуком и указали су да ће то изазвати страх становника улице Светозара Марковића у којој је нападнута жена. Бројне становнице те улице су то и потврдиле и рекле да их је страх.

Из Врховног суда РС су казали да је Уставни суд БиХ утврдио повреду права оптуженог на личну слободу, те да су разматрајући све доказе утврдили да нема околности које указују да би пуштање на слободу Марковића представљало стварну пријетњу нарушавању јавног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана