Uhapšeno više osoba u akciji Zadruga: Sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju oprali milione KM

faktor.ba
Uhapšeno više osoba u akciji Zadruga: Sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju oprali milione KM

Sarajevo - U nastavku operativne akcije kodnog naziva „Zadruga", čija je realizacija počela jutros po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), pripadnici Ministarstva unutarašnjih poslova KS (MUPKS) uhapsili su više osoba, osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Faktor nezvanično saznaje da su uhapšeni rukovodioci nekoliko firmi, koji su preko agencija koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju "S leader" i "Leading" iz Sarajeva, oprali desetine miliona konvertibilnih maraka.

Na teret im se stavlja da su u periodu od 2010. godine pa do današnjeg hapšenja, kao članovi organizovane kriminalne grupe, novac prali sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju.

Portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić rekla je za Fenu da zasada nije moguće govoriti o detaljima, te potvrdila da se akcija nastavlja, kao i da je pretresima obuhvaćeno 30 lokacija.

Dodala je da se planirane aktivnosti realizuju pod nadzorom Tužilaštva KS-a i u koordinaciji s MUP-om KS, Poreskom upravom Federacije BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSABiH).

Više informacija o toku i rezultatima spomenute akcije biće poznato naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana